Puštena u rad dionica gasovoda Turski tok

Turski tok je megaprojekt koji čine dva kraka gasovoda kojim će ruski gas biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu

60
Gas

U Istanbulu je danas održana ceremonija puštanja u rad dionice gasovoda Turski tok, a turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez kazao je da je to vizionarski projekt i simbol tursko-ruske saradnje, javlja Anadolu Agency (AA).

Enrgetsko tržište

Ceremoniji u Istanbulu prisustvovali su predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, njegov ruski kolega Vladimir Putin, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Bugarske Bojko Borisov, kao i brojni drugi zvaničnici i gosti.

“Ovo je projekt koji je od koristi za Tursku, Rusiju i milione ljudi u Evropi, jer doprinosi stabilnosti u regiji i na energetskom tržištu”, rekao je Donmez.

Dodao je da će regija Anadolije spojiti istok i zapad svijeta i to u energetskom smislu. Ruski ministar energetike Aleksander Novak istakao je da će Turski tok dodatno zbližiti zemlje partnere u tom projektu.

Pionirski projekt

“Ovo je pionirski i jedinstven projekt. Ne samo da će osigurati tursko energetsko tržište, već i jug i jugoistok Evrope”, kazao je Novak.

Turski tok je megaprojekt koji čine dva kraka gasovoda kojim će ruski gas biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu. Oba kraka imaju kapacitet po 15,75 milijardi kubnih metara. Jedan krak će ruskim gasom opskrbljivati Tursku, a drugim će gas biti transportovan ka Evropi.

Riječ je o gasovodu koji je dnom Crnog mora povezao Rusiju i Tursku, a koji je izgrađen umjesto gasovoda Južni tok kojeg je Rusija planirala graditi preko Bugarske ka Evropi, ali je od tog plana odustala 2014. godine.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here