Vijesti iz svijeta po kojima ćemo pamtiti 2019.: Globalna ekonomija uništava Amazoniju

Gledajući godinu na izmaku, reklo bi se da su politički lideri nekih od najmoćnijih ekonomija svijeta svojim odlukama ispisali većinu najvažnijih ekonomskih priča u mjesecima iza nas.

74
Amazonija

Amazoniju, najveću svjetsku prašumu koja se proteže kroz devet južnoameričkih država (Brazil, Peru, Kolumbija, Venecuela, Ekvador, Bolivija, Gvajana, Surinam i Francuska Gvajana ) na više od 5,5 miliona kvadratnih metara (više od površine EU i 107 površina BiH), zahvatilo je ove godine više od 74.000 požara. To je 83 posto više požara u odnosu na njihov broj 2018. godine, navodi se u podacima brazilskog Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja. U sinergijskom efektu sječe, požara i regionalnih klimatskih procjena Amazonija je već izgubila oko 17 posto šume u posljednjih 50 godina, a samo u julu ove godine uništeno je 1.345 kvadratnih kilometara šume što je, naprimjer, dvostruko više od površina Tokija. Svjetski ekonomski forum izvijestio je da su u augustu u požarima svake minute nestajale površine amazonskih stabala veličine otprilike tri fudbalska terena. Brazilske vlasti na čelu s desničarskim predsjednikom Jairom Bolsonarom prkose opomenama o alarmantnoj sječi šume u prašumama Amazona koja je posljednjih mjeseci značajno ubrzana prijeteći ključnom ekosistemu na planeti. Od dolaska predsjednika Bolsonara na vlast u januaru ove godine, drvosječe su uništile dio brazilske prašume površine veće od Luksemburga.

Iako satelitski podaci dosljedno pokazuju deforestaciju u Amazoniji, Bolsonaro dovodi u pitanje službene podatke koji ukazuju na dramatičan porast krčenja šume. Osim opovrgavanja službenih podataka, on se zalaže za otvaranje zaštićenih dijelova Amazona za komercijalne aktivnosti, što će, prema upozorenjima ekologa, dodatno ohrabriti drvosječe, rizične rudarske poduhvate i farmere koji žele profitirati od deforestacije.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here