Bh. ekonomija u 2019.: Bh. peradari u EU

Bh. peradari konačno dobili “zeleno svjetlo“ za izvoz u EU

69
Piletina

Tračak svjetla na kraju tunela u 2019. godini ukazao se ulaskom bh.peradara na tržište Evropske unije.

Krajem januara, Komitet Evropske komisije za kontrolu i uslove uvoza konačno je uvrstio Bosnu i Hercegovinu uvoza na spisak zemalja kojima je dozvoljen izvoz mesa peradi u EU, da bi početkom jula “zeleno svjetlo” za plasman na to tržište dobila i jaja za preradu.

Kada je riječ o otvaranju evropskih granica za mesa peradi, mahom piletine, koje su domaći peradari dočekali s velikim entuzijazmom i apsolutnim optimizmom u kontekstu brojnih benefita za domaće proizvođače i bh. ekonomiju u cjelini, poput povećanja peradarske proizvodnje, jačanja njene konkurentnosti i povećanja profitabilnosti, otvaranja novih radnih mjesta, poboljšanja vanjskotrgovinskog bilansa BiH, novih investicija u proizvodnom sektoru…, njegova za sada najveća vrijednost, s obzirom da je prerano za bilo kakvo sumiranje pobrojanih efekata, leži u činjenici da je definitvno potvrđeno da su ovdašnje laboratorije, odnosno sistem proizvodnje i kontrole hrane dostigli nivo koji garantira sigurnost i kvalitet proizvoda životinjskog porijekla, prema kojima su Evropljani u proteklim godinama bili izuzetno skeptični.

Isto važi i za jaja proizvedena u BiH, prema kojima evropski inspektori još uvijek imaju određenu dozu nepovjerenja, budući da je njihov izvoz ograničen samo na jaja za preradu, dok ona za svakodnevno konzumiranje moraju proći još provjera prije nego što i za njih bude izdato odobrenje za nesmetan plasman na EU tržište. S druge strane, treba imati u vidu da je otvaranjem evropskih granica za bh. jaja za preradu ustvari podignuta rampa za izvoz izuzetno široke lepeze pekarskih i raznih drugih prehrambenih proizvoda kojima je EU tržište bilo nedostupno zbog toga što u svom sastavu sadrže i donedavno “nesigurna“ domaća jaja…

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here