Za devet mjeseci 861,1 milion KM direktnih stranih investicija u BiH

U odnosu na isti period prošle godine povećanje iznosi oko 29 posto

76

Za devet mjeseci ove godine, prema podacima Centralne banke BiH, realizovan je 861,1 milion KM  direktnih stranih investicija u BiH, što je već nadmašilo iznose investicija u prošloj i pretprošloj godini, koje su sa oko 800 miliona KM takođe bile rekordne u posljednjih desetak godina.

Inače, posljednje tri godine su najjače po investicijama od velike ekonomske krize 2008. godine i nagovještavaju bolje dane za investicije u BiH.

U odnosu na isti period prošle godine povećanje iznosi oko 29 posto, što, kad se uzme u obzir da je potrebno proknjižiti još investicije za posljednja tri mjeseca 2019. godine daje realne šanse da se iznos DSI u Bosni i Hercegovini popenje na milijardu KM.

– Svi napori FIPA-e, intenziviranje direktnih kontakata sa potencijalnim stranim investitorima, učešće na velikom broju investicionih konferencija, organizovanje većeg broja  investicionih skupova, u saradnji sa diplomatsko-konzularnom mrežom BiH, i niz raznih promotivnih ativnosti FIPA davali su indikatore da će 2019. godina biti najuspješnija za BiH u oblasti direktnih stranih ivesticija, navedeno je u saopćenju FIPA-e.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here