Vilim Primorac, predsjednik Uprave HT ERONET-a: ISPUNILI SMO PLANIRANO I NAJAVILI NOVI SMJER KOMUNIKACIJE

Ono što mogu kazati jest da je iza nas još jedna uspješna poslovna godina, u kojoj smo ispunili planirano, kazao je Primorac

121
HT Eronet

Na koncu još jedne kalendarske i poslovne godine, s predsjednikom Uprave HT ERONET-a Vilimom Primorcem razgovaramo o poslovanju ove tvrtke u proteklom razdoblju, novome smjeru  i vizualnom identitetu krovnoga branda, projektima i investicijama, 4G mreži koja je bila u fokusu cijele 2019.

Gospodine Primorac, s kojim ste se sve izazovima susretali u proteklom razdoblju? Jeste li zadovoljni rezultatima?

  • Ono što mogu kazati jest da je iza nas još jedna uspješna poslovna godina, u kojoj smo ispunili planirano. Kad sagledamo kretanja u 2019. godini, možemo ustvrditi kako su ona obilježena pojačanim aktivnostima i ulaganjima u kontekstu digitalne transformacije, koja je, naglasio bih, u skladu s tehnološkim promjenama i svime onim što sa sobom donosi proces digitalizacije, prisutan u gotovo svim sferama života. U tom svjetlu, poduzeli smo niz strateških i operativnih aktivnosti u različitim i međusobno povezanim aspektima poslovanja kako bi što bolje odgovorili potrebama naših vrijednih korisnika u ovom digitalnom dobu.

Nakon dugo čekanja i odgađanja, 2019. je bila i godina lansiranja 4 G mreže koju je, podsjetimo, HT ERONET svečano promovirao na mostarskom Sajmu gospodarstva.

  • Tako je. Konačno smo dočekali licenciju za 4G/LTE mrežu, koju smo u komercijalnu uporabu pustili u svibnju. Prilagođavajući se aktualnom trenutku i u skladu s našim strateškim ciljevima, poduzeli smo niz strateških aktivnosti, a s velikim zadovoljstvom mogu ustvrditi kako naši korisnici naglašeno konzumiraju sve blagodati brzine, sadržaja i efikasnosti 4G mreže. Istina, konačno dobivanje licencije za 4G mrežu za nas je bio veliki financijski izazov, no mogu kazati da smo, u konačnici, uspješno odgovorili i na taj, rekao bih, veliki zadatak.

Jeste li zadovoljni dinamikom radova na izgradnji 4G mreže HT ERONET-a?

  • Iznimno smo zadovoljni dinamikom projektnih aktivnosti tako da već sada imamo 4G (4G+) signal u većini gradova i općina BiH. Uz kontinuitet radova na terenu, kvaliteta i dostupnost mreže i usluga će se nastaviti poboljšavati iz tjedna u tjedan. Sasvim sigurno ćemo uvjete definirane licencijom ispuniti mnogo ranije nego što je to predviđeno.

Mobilna pristupna mreže četvrte generacije koju ćemo izgraditi u nastupajućem razdoblju je u istom trenutku i „5G-ready“ i „IoT-ready“ čime želimo, s naše strane, učiniti sve što je moguće kako korisnici u BiH više nikada ne bi čekali na novu generaciju mreže kao što su čekali na 4G.

S našim tehnološkim partnerom Ericssonom ugovorili smo nastavak modernizacije i širenje 4G / LTE mreže (na 800MHz i 1800MHz) u idućoj 2020. godini. Zahvaljujući navedenoj opremi radijskog sustava koja je spremna za IoT i 5G bazirane usluge, HT Eronet će imati mogućnost brzog i jednostavnog prelaska na 5G tehnologiju.

Preduvjet korištenja 4G mreže je samo zamjena SIM kartice?

  • Da, kao što je više puta naglašeno, jedini preduvjet korištenja 4G mreže je zamjena postojeće SIM kartice, što se brzo i jednostavno može uraditi na svim prodajnim mjestima HT ERONET-a, što je već uradila većina naših korisnika.

Sa 4G mrežom smo dobili dosta veće brzina downloada i uploada u odnosu na 3G mrežu. Što možemo očekivati od 5G mreže kada bude dostupna u BiH?

  • Korisnici su, sasvim sigurno, već upoznati i mogli su se uvjeriti da 4G mreža omogućava oko 10 puta veću brzinu downloada i oko 20 puta veću brzinu uploada podataka u odnosu na 3G mrežu, što u kontekstu korisničkog iskustva znači da primjera radi možete uživo gledati HD televizijski program bez čekanja na učitavanje, igrati online igrice bez prekida ili ostvarivati video-pozive u savršenoj HD kvaliteti.

U odnosu na 4G tehnologiju, 5G će donijeti još veće korisničke brzine (preko 1 Gbps), ali i izrazito brz odziv mreže od svega nekoliko milisekundi. Gigabitne brzine i značajno smanjenje latencije („kašnjenja signala“) će donijeti nove mogućnosti vezane uz razvoj umjetne inteligencije, te veliki kapacitet u smislu broja korisnika i istovremeno povezanih uređaja (IoT). Procjene govore da će do 2022. godine na svijetu biti oko 50 milijardi umreženih IoT uređaja. Implementacija 5G tehnologije će otvoriti vrata 4. industrijske revolucije i gigabitnog društva u BiH.

HT ERONET je ovih dana predstavio novi smjer i vizualni identitet svoga krovnog brenda, novi slogan… Kakve su reakcije korisnika?

  • Pod novim sloganom “Veza koja traje”, najavili smo novi smjer komunikacije u skladu sa zahtjevima modernog korisnika i digitalnog tržišta koje se neprestano razvija.

Zapravo smo našim novim sloganom jasno izrazili naš identitet, a to je – povezivanje naših korisnika s njihovim obiteljima, prijateljima, poslovnim partnerima, kolegama…

Novi izgled, vizualne izmjene našega krovnog brenda, sudeći prema reakcijama, naši su korisnici jako dobro prihvatili. Svojim ulaganjima i inovacijama HT ERONET želi aktivno pridonijeti razvoju bosanskohercegovačkog telekomunikacijskog tržišta.

Tako da, zapravo, novim logom i sloganom, nastavljamo s inovativnim rješenjima, kako bismo odgovorili na potrebe naših korisnika i digitalno transformirali društvo.

U skladu s novim smjerom i ususret blagdanima, HT ERONET je ovih dana predstavio i posebnu blagdansku ponudu. Na što biste stavili naglasak?

  • Iz blagdanske ponude posebno bih izdvojio SMART tarife koje najbolje odgovaraju potrebama modernog korisnika. Uz odabir tarifnog modela SMART 30 ili SMART 45, korisnici mogu odabrati jedan od odličnih Huawei mobilnih uređaja i uopće ne razmišljati o mjesečnoj potrošnji interneta, jer tarife u samome startu dolaze s uključenih 5 ili 12 GB interneta.

Digitalna transformacija se očituje i u sve većem prelasku „običnih“ SD TV kanala u HD kvalitetu. Korisnicima HOME.TV usluge, HD kanali su od sada, naglasio bih,  uključeni bez dodatne naknade.

Uz to, svi novi i postojeći korisnici HOME.TV-a mogu čak tri mjeseca besplatno uživati u HBO Premium paketu, na vlastiti zahtjev.

Ono što je tijekom 2019.ocijenjeno kao iznimno pozitivno u ponudi HTERONET-a jesu SMART tarife koje ste spomenuli i vrlo povoljne Roaming opcije. Koje biste još pozitivne trendove istaknuli?

  • Imamo trend rasta korisničke baze u mobilnom segmetu i to, ponajprije, iz baze prenesenihbrojeva. To je, naravno, još jedan dokaz povjerenja koji dobivamo od korisnika drugih telekoma koji su prešli kod nas, ato, opet, opravdava naš dugoročni smjer ulaganja u kvalitetu usluga i zadovoljstvo korisnika. Sigurno su ovom pozitivnom trendu, u mobilnom segmentu, doprinijele i nove SMART tarife kojesmo pustili na tržište usporedo s uvođenjem 4G tehnologije te Roaming internet opcije koje su, kao jedinstvenu ponudu na tržištu, naši krajnji korisnici dobro prihvatili. Bilježimo i stabilizaciju prihoda u segmentu fiksnih usluga, te otvaranje novih tržišnih niša. To se posebice odnosi na segment ICT-ja gdje smo, uz rast prihoda od postojećih usluga te uz nove usluge, uspjeli ostvariti povećanje prihoda i do 20% u usporedbi s prošlom godinom.

Ekonomsko okruženje i kretanja u ekonomiji značajni su za karakter poslovanja vaše tvrtke na tržištu. U tom kontekstu, koje su, po Vašem mišljenju, ključne odrednice ekonomskih kretanja u ovoj godini?

  • Uvažavajući kretanja ključnih ekonomskih pokazatelja objavljenih za 2019. godinu, očito će biti zabilježen solidan cjelogodišnji rast ekonomskih aktivnosti, premda nešto blaži u odnosu na godinu ranije, a doprinos jačoj dinamici ekonomskih odnosa u srednjem i duljem roku zasigurno može dati provođenje strukturnih reformi i podizanje konkurentnosti na jednu višu razinu, što istodobno može doprinijeti neophodnom poboljšanju poslovnog ambijenta u kojem djeluje HT ERONET. Ipak, postoji potreba naglasiti kako je ovogodišnji ekonomski rast ostvaren unatoč eskalaciji eksternih utjecaja ekonomskog usporavanja, posebno prisutnih u pojedinim zemljama EMU-a i EU-a, koji su se ponajviše odrazile na niži apsorpcijski potencijal potražnje za bh. izvoznim proizvodima, s izravnim utjecajima na smanjenje robnog izvoza, uz posljedični pad fizičkog obujma proizvodnje u industriji. Unatoč ovim vanjskim utjecajima, kazao bih kako je otpornost domaće ekonomije očuvana, ponajprije, rastom domaće potražnje, koja je u dobroj mjeri neutralizirala vanjske čimbenike, pa gotovo svi drugi ključni ekonomski pokazatelji nastavljaju pokazivati solidan i kontinuiran rast već petu godinu u nizu.

U tom kontekstu – što nam, u globalu, donosi godina koja je pred nama?

  • Što se tiče ekonomskih odnosa u nadolazećoj godini, iz trenutne perspektive, ekonomske aktivnosti trebale bi nastaviti tempom solidnog rasta, relativno blizu označenih potencijala rasta BDP-a. U isto vrijeme, u tehnološkom smislu siguran sam kako će sektor telekomunikacija svojim komunikacijskim rješenjima doprinijeti održivom  jačanju aktivnosti poslovnih i individualnih korisnika u zemlji, a u tom procesu vidim HT ERONET kao vrlo značajnog sudionika svih tih procesa… Također, kada promatramo iduće jednogodišnje razdoblje, uvjeren sam kako će se i sljedeće godine nastaviti pad stope nezaposlenosti i rast zaposlenosti, a značajan doprinos kvaliteti života može dati rasterećenje plaća zaposlenih i daljnji porast neto plaća čime bi se potaknula domaća potražnja i ostvarili potencijali rasta BDP-a, uz povećanje raspoloživog dohotka i poboljšanje ukupnog životnog standarda.

A planovi HT ERONET-a za 2020.?
– Slijedeći naše strateške odrednice siguran sam kako ćemo i u 2020. godini nastaviti pojačano raditi na ostvarenju ciljeva izgradnje HT ERONET-a kao kompanije koju korisnici prepoznaju kroz ponudu komunikacijskih usluga najviše razine kvalitete te cjelovitih, inovativnih i istodobno jednostavnih komunikacijskih rješenja prilagođenih zahtjevima današnjih korisnika, a sve to uz najbolju vrijednost usluga za dani novac. Stoga, agilnost i fokusiranost prema korisnicima na cijelom tržištu Bosne i Hercegovine, s ponudom osnovnih i inovativnih komunikacijskih usluga najšireg spektra, uz primjenu moderne infrastrukture i tehnologija u digitalnom vremenu, bit će naše usmjerenje i u budućem srednjoročnom i dugoročnom razdoblju.

Zajedno s nastavkom pojačanih ulagačkih aktivnosti u 2020. godini, siguran sam kako ćemo komercijalno lansirati nove usluge, a koje će naši korisnici znati prepoznati i koje će također zasigurno povećati komunikacijsku razinu usluga na našem tržištu. Nastavit ćemo aktivno raditi na izgradnji partnerskih modela, kako s kompanijama iz telekom sektora, tako s drugim industrijskim granama. Kazao bih da je u tom smislu posebno značajno sinergijsko djelovanje i pro-aktivan pristup svih zaposlenih, a pri tome treba podcrtati činjenicu kako je poslovno djelovanje HT ERONET-a u značajnoj mjeri rezultat visokih razina znanja, kao i specifičnog i bogatog iskustva te predanog rada vrijednih zaposlenika poduzeća.

I na koncu, svim čitateljima i posjetiteljima vašega portala, želim sretan i blagoslovljen Božić i sretnu i uspješnu Novu 2020. godinu.

 

 

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here