Radi čega je zaustavni put sa zimskim gumama puno kraći?

Na zimskim gumama vozilo u vožnji po snijegu s brzinom od 50 km/h može se zaustaviti već nakon 26,4 metra, a sa standardnim ljetnim gumama u istim uslovima trebalo bi im čak 77,9 metara

77
Gume

U poređenju s ljetnim gumama zimske gume napravljene su od mekše mješavine, stoga ostaju elastičnije i kod niskih temperatura – mnogo bolje od ljetnih guma zimske gume na cestama ponašaju se kod temperatura ispod 7°C. Zimske gume imaju i drugačiji profil od ljetnih. Tajna zimskih guma su lamele urezane u pojedine blokove dezena koje tokom vožnje omogućavaju dodatno prijanjanje na snijegu. Prijanjanje na cestu puno je bolje, naročito kod kočenja, što povećava sigurnost u saobraćaju.

Budući da su zimi ceste često mokre, zimske gume svojim širokim žljebovima efikasnije raspršuju vodu ispod gume, što sprečava proklizavanje ili aquaplaning. Za vožnju u zimskim uslovima važna je i dubina profila. Nove gume imaju od osam do deset milimetara dubok utor. Kada korištena guma dostigne samo četiri milimetara dubine, zaustavni put na snijegu produžava se za približno 10 posto. Tada se preporučuje zamjena guma.

U zimskim uslovima odgovarajuće zimske gume za razliku od ljetnih čak upola skraćuju zaustavni put. Na zimskim gumama vozilo u vožnji po snijegu s brzinom od 50 km/h može se zaustaviti već nakon 26,4 metra, a sa standardnim ljetnim gumama u istim uslovima trebalo bi im čak 77,9 metara.

Najvažniju ulogu u postizanju najboljih rezultata u zahtjevnim zimskim uslovima imaju i ugrađene inovativne tehnologije. Na primjer Goodyearova guma Ultra Grip Performance SUV Gen-1 na ovogodišnjem testu zimskih guma časopisa Auto Bild Allrad osvojila je prvo mjesto te postigla odličnu izdržljivost pri kočenju i bolje prijanjanje radi optimalnih lamela i tehnologije Active Grip. Tehnologija 3D Block Interlocking System (BIS) omogućava odlično prijanjanje na suhim cestama, veću izdržljivost na snijegu te veću stabilnost jer je u kontaktu s podlogom veća površina gume. Osim toga indikator habanja gaznog sloja (TOP) upozorava kada gume treba zamijeniti, čime se postiže još veća sigurnost na cestama.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here