Automobilska industrija, pametne tehnologije i investicije u fokusu 4. Poslovnog foruma P/G K FBiH

Jedna od tema ovogodišnjeg Poslovnog foruma bit će privlačenje značajnih investicija u BiH kroz punu realizaciju potencijala i mogućnosti koje naša zemlja nudi ulagačima

104
Forum

Po četvrti put zaredom, Privredna/Gospodarska komora FBiH organizira Poslovni forum P/G K FBiH, koji će se održati u utorak, 3.12.2019. godine u Sarajevu, u prostorijama Hotela Austria & Bosna.

Značajne investicije

Jedna od tema ovogodišnjeg Poslovnog foruma bit će privlačenje značajnih investicija u BiH kroz punu realizaciju potencijala i mogućnosti koje naša zemlja nudi ulagačima. Nadalje, kao sektor koji karakteriše dinamičan razvoj te snažna izvozna orijentacija, u fokusu IV Poslovnog foruma bit će automobilska industrija, koja u BiH ima dugogodišnju tradiciju te konkurentske prednosti koje se ogledaju u visokoobrazovanoj konkurentnoj radnoj snazi, savremenim proizvodnim kapacitetima i kratkim rokovima isporuke zbog blizine EU.

Kroz prezentaciju i panel diskusiju, bit će predstavljene pogodnosti i prednosti investiranja u BiH. Uvodničar na navedenoj temi bit će premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, dok će u panel diskusiji o tome kako privući strane investicije učestvovati predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija, kao i predstavnici renomiranih bh. kompanija, uključujući i one koje predstavljaju uspješan primjer privatizacije i investicije strane kompanije u BiH.

Također, diskutovat će se o perspektivi automobilske industrije kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu. Na tu temu poseban osvrt će dati regionalni predstavnici vodećih svjetskih kompanija u automobilskoj industriji, kao i predstavnici kompanija koje rade na razvoju najaktuelnijih tehnologija u svijetu, kao što su npr. vožnja virtualnog vozila.

Idejno rješenje

Treća panel diskusija je ostavljena za „pametne“ tehnologije, industrije i rješenja. Poseban značaj ovoj tematici dat će izlaganje eksperta UNDP-a koji je učestvovao u izradu studije ove tematike na svjetskom nivou. Ovdje će posebna pažnja biti posvećena trenutnoj poziciji u kojoj se BiH nalazi te koji su to planovi i mogućnosti da se Bosna i Hercegovina aktivnije uključi u tokove i prati trendove u oblasti pametnih tehnologije, te iskoristi mogućnosti koje se nude. Na ovu temu bit će govora o svim nivoima razvoja i primjene tehnologija, od idejnih rješenja do potpune realizacije infrastrukture te krajnjeg korisnika usluge, kao i o trendovima koje kompanija Tesla, kao lider u ovoj oblasti, ima u planovima za realizaciju.

Poslovni forum organizira se pod pokroviteljstvom Premijera Vlade FBiH, te uz sponzorsku podršku USAID WHAM projekta, UNDP-a, kao i kompanija Porsche BH, Hager Bosnia i Cromex d.o.o. Na ovom događaju učešće će uzeti predstavnici renomiranih kompanija automobilske industrije, vlada, nevladinih i međunarodnih organizacija, te međunarodni eksperti iz oblasti automotiva.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here