Google pristao Francuskoj platiti kaznu od skoro milijardu eura

Google treba platiti 500 miliona eura zbog optužbi za utaju poreza i dodatnih 465 miliona eura za naknadu štete francuskoj poreznoj upravi.

56
Francuska vlada i Google postigli su nagodbu pri kojoj Google treba platiti kaznu u iznosu od 945 miliona eura kako bi izbjegao sudski progon zbog poreznih prevara.

Pariški sud je odobrio nagodbu u kojoj Google treba platiti 500 miliona eura zbog optužbi za utaju poreza i dodatnih 465 miliona eura za naknadu štete francuskoj poreznoj upravi.

Time je zaključena istraga francuskih institucija koje traju od 2015. Porezni istražitelji zaključili su da Google nije ispunio svoje porezne obaveze neprijavljivanjem poslovanja u Francuskoj.

Google inače svoje poslovanje u Evropi radi preko svoje kompanije registrirane u Irskoj gdje plaća porez na dobit po stopi od 12,5 posto. To je inače uobičajena praksa multinacionalnih kompanija koje svoje poslovanje u Evropi registriraju preko jedne od članica Evropske unije i gdje u pravilu plaćaju najniži porez. Takvo poslovanje neprihvatljivo je članicama Evropske unije. Pokušava se postići međunarodni dogovor kroz OECD o oporezivanju digitalnih kompanija. Kako se s dogovorom odugovlači iz Evropske su komisije najavili uvođenje poreza od tri posto na dobit multinacionalnim digitalnim kompanijama koje posluju u Evropi a uglavnom su iz SAD i dijelom iz Kine.

Francuska je u julu  uvela porez od tri posto tehnološkim divovima poput Facebooka i Amazona.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here