Počela Druga Međunarodna statistička konferencija – ICOS 2019: Simbolični podaci su brojevi budućnosti

Keynote govornici ICOS 2019 bili su ugledni statističari iz 3 evropske države

118
Statistika

Danas je u Sarajevu počela Druga međunarodna statistička konferencija International Conference on Official Statistics – ICOS 2019: Trendovi u statističkim metodologijama i diseminaciji podataka, koja okuplja više od 200 gostiju iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Austrije, Francuske, Turske, Velike Britanije i Perua. Konferenciju su otvorili dekanica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Jasmina Selimović, drektor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić, nakon čega se prisutnima obratila direktorica USAID misije u Bosni i Hercegovini Nancy Eslick. Kraj uvodnog dijela ICOS-a 2019 bio je posvećen prisjećanju na pokojnog akademika Harryja Millera, dugogodišnjeg profesora na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, velikog matematičara i humanistu.

Simbolička analiza

Keynote govornici ICOS 2019 bili su ugledni statističari iz 3 evropske države: dr. Edwin Diday, profesor emeritus Pariškog Dauphine Univerziteta Francuska, dr. Ksenija Dumičić, profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagreb, i dr. Robert Stehrer, Institut za međunarodnu ekonomiju u Beču.

Dr. Diday je jedan od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti analize podataka, algoritama i klasifikacija. U svom uvodnom govoru dr. Diday je poručio:

Nauka o podacima se, generalno gledano, smatra naukom po samoj sebi. Simbolička analiza podataka (SAP) daje novi način razmišljanja u nauci podataka proširivanjem standardnih numeričkih ili kategoričkih podataka na simboličke podatke “kako bi se izvuklo znanje iz agregiranih klasa pojedinih entiteta. Na primjer, klase su regije i pojedinci su njihov stanovnici, klase su dokumenti, a pojedinci su riječi, klase su vrste, a jedinke primjerci itd. Predlažemo nekoliko smjerova istraživanja. Standardne tablice podataka sadrže slučaj simboličke tablice podataka. Stoga svaka statistička metoda proširena na simboličke podatke za svaki slučaj sadrži standardne metode. Proširenjem nauke o podacima na simboličke podatke SAP otvara put za ogromno područje istraživanja i industrijske primjene. Simbolični podaci su brojevi budućnosti. “

Prof. dr. Ksenija Dumičić je istakla da korištenje samo pouzdanih podataka, koje daje službena statistika, i to isključivo na pravilan način, korisno.

Budući da službena statistika daje pouzdane podatke i indikatore značajne za vođenje države i prijeko potrebne znanstvenoistraživačkom radu i statističkoj profesiji u organizacijama u privredi i izvan nje, kao i statističkoj edukaciji u širenju statističke pismenosti, izvanredno je da su nositelji službene statistike i vodeći edukatori statističkih metoda u Bosni i Hercegovini, među prvima u regiji prepoznali snagu svoje povezanost te odgovornost koju nose s aspekta korisnika podataka, te organizirali 2017. prvi puta, a sada u 2019. godini i drugi puta, međunarodnu konferenciju International Conference on Official Statistics – ICOS2019, koja afirmira službenu statistiku, prateći tako svjetske trendove postavljene od UN-a, odnosno Svjetske banke, OECD-a, Europske komisije i drugih strateški orijentiranih organizacija. Korištenje samo pouzdanih podataka, koje daje službena statistika, i to isključivo na pravilan način, a što osigurava statistička edukacija, omogućuju adekvatnu informiranost, potrebnu za donošenje kvalitetnih odluka, kako državnih tijela i menadžera u privredi, tako i građana u prakticiranju demokracije i donošenju boljih odluka za život“, izjavila je dr. Dumičić.

Primjena metodologije

Nakon uvodničara, održan je panel o temi razvoja i unapređenja metodologija anketnih istraživanja statističkih institucija u jugoistočnoj Evropi, te sesije alatima i tehnikama zvanične statistike te primjeni statističke metodologije.

Na konferenciji će biti prezentirani i novčano nagrađeni istraživački radovi studenata Emila Ninkovića, Zemine Selmani, Ajle Šušić, Eldara Komara i Emine Kuloglije. ICOS 2019 je druga po redu međunarodna konferencija o zvaničnoj statistici koja se održava u Sarajevu. Fokus ovogodišnje konferencije je modernizacija i harmonizacija metodologija za prikupljanje i analizu podataka kao glavnih preduvjeta za donošenje odluka u svim aspektima društvenog razvoja.

Pokrovitelj konferencije je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a partneri su USAID, Svjetska banka i Agencija za statistiku BiH.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here