NBA na udaru zbog izjava o osetljivim pitanjima u Kini

Nakon što se NBA franšiza našla u problemu zbog politizirane izjave Daryla Moreya, generalnog menadžera Houston Rocketsa o Kini, svima je jasno da politički aktivizam i sport ne bi trebalo miješati.

74

Američka košarkaška liga NBA našla se na udaru Kine nakon što je Daryl Morey, generalni menadžer tima Houston Rockets, na Twitter profilu izrazio podršku demonstrantima u Hong Kongu objavivši sliku s natpisom Borba za slobodu, podrška Hong Kongu, što bi mogao biti najproblematičniji tweet u korporativnoj Americi ove godine, ocjenjuje CNN.

Kineske vlasti osudile su taj čin i ocijenile ga miješanjem u unutrašnju politiku. Smirenju situacije nije pomoglo ni to što je Morey vrlo brzo obrisao spornu poruku koja se ionako nije mogla videti u Kini jer je tamo Twitter zabranjen.

Da bi smirili žestoku reakciju njihovih kineskih partnera, čelnici NBA osudili su tweet i u pokušaju da brže-bolje spase zaradu koju ostvaruju na Istoku, objavili formalno izvinjenje.

To je opet, s druge strane, u Americi uzrokovalo salvu kritika na račun NBA, inače glasnog pobornika socijalnih prava, ženskih prava i prava LGBTQ zajednice, da su izvinjenjem pokazali licemjerje jer im je više stalo do profita nego do ljudskih prava i slobode govora.

Ipak, Moreyova poruka i dalje “odzvanja” u dvije zemlje, ukazujući da kontroverzu pažljivo prate američke kompanije koje posluju u Kini i koje treba da balansiraju između zakona te zemlje i američkih ideala. Naime, najmnogoljudnije kinesko tržište vrijedno više milijardi dolara donosi 10 posto ukupnih godišnjih prihoda NBA ligi te bi zatvaranje tog tržišta moglo napraviti štetu, ne samo košarkaškoj organizaciji, već i njihovim korporativnim partnerima.

 Saopćenja i prekidi

U Hong Kongu, pokrajini Kine s dosta specijalnih povlastica, već duže vrijeme održavaju se poprilično intenzivne demonstracije jer je Kina donijela zakon kako će država moći bez dopuštenja lokalnih vlasti Hong Konga ulaziti na teritorij ove pokrajine i odvoditi zatvorenike koji im trebaju iz bilo kojeg razloga. Pobunili su se prvenstveno studenti koji su započeli mirne demonstracije, a onda je sve eskaliralo, protesti traju već nekoliko mjeseci, a borbe su od verbalnih postale itekako fizičke.

Kontroverza s Kinom u koju je krovnu košarkašku organizaciju NBA upleo generalni menadžer tima Houston Rockets Daryl Morey podržavajući demonstrante i očigledno računajući da će ga podržati tim, liga, komesar i njegove kolege – mogla bi imati negativne efekte za NBA i američke proizvođače.

Podrška je izostala, vjerovatno iz straha da ogromni bankovni računi ne dobiju jak udarac nestankom kineskog novca.

Vlasnik hjustonskog tima na Twitteru je naveo da Morey ne govori u ime ekipe, ali je Kineska košarkaška asocijacija saopćila da će suspendirati saradnju s tim timom, dok je Kineski konzulat u Hjustonu tražio da se “razjasne i odmah isprave greške”. Kineska nacionalna televizija CCTV najavila je da će suspendirati prijenos utakmica s Rocketsima.

Pokušaj NBA da riješi situaciju naišao je na loš prijem i u SAD i u Kini. Kod kuće je kritikovana da kleči pred Pekingom, iako saopćenje Lige nije ispunilo “kineske standarde pokajanja”. Američki političari interpretirali su saopćenje iz NBA kao izvinjenje, ali kineski zvaničnici nisu.

Naime, iz NBA je saopćeno da su Moreyevi stavovi “duboko povrijedili” prijatelje i navijače u Kini i izrazila žaljenje zbog toga, ali i da NBA podržava pravo pojedinaca da iznesu svoje mišljenje. Takvu reakciju nisu, pak, kritikovale kineske vlasti i kompanije, već i američki kongresmeni. Dvostranačka grupa američkih poslanika, među kojima su konzervativni teksaški senator Ted Cruz i liberalna demokratska članica Predstavničkog doma Alexandria Ocasio-Cortez, poslali su otvoreno pismo tražeći da NBA pokaže “hrabrost i integritet” i usprotivi se kineskoj vladi, prenio je Associated Press. Američki kongresmeni također su tražili da NBA suspendira aktivnosti u Kini dok se ne prekine “selektivan tretman Rocketsa”.

Komesar NBA Adam Silver pokušao je smanjiti štetu, ističući da neće cenzurirati igrače ili timove u vezi s Kinom i drugim pitanjima, kao i da je “NBA zainteresirana za mnogo više od novca” i da “sloboda izražavanja mora biti zaštićena”.

CCTV je zatim izrazila “snažno nezadovoljstvo” zbog Silverovog saopćenja i najavila da će prekinuti prijenose svih predsezonskih mečeva NBA timova u Kini, kao i da će preispitati odnos s NBA. Predsezonski duel Lakersa i Netsa odigran u Šangaju mogli su vidjeti samo Kinezi koji su bili u dvorani.

Uoči početka sezone 22. oktobra, BBC je naveo mogućnost da Kina pojača svoje pozive za zvanično izvinjenje kako bi se zaustavila dalja eskalacija problema pa da se u Kini ne prenosi cijela sezona NBA.

Prošle sezone, više od 600 miliona ljudi gledalo je NBA mečeva na kineskoj televiziji, dok je skoro 500 miliona pratilo program o NBA na platformama Tencenta. CNN ukazuje da je NBA uložila godine i milione dolara u Kini i da sada ta zemlja donosi najmanje 10 odsto prihoda te lige, a da bi do 2030. godine taj procenat mogao dostići 20 odsto.

Praksa izvinjenja

 Za strane kompanije koje žele da posluju u Kini dugo je važilo pravilo tri T – ne spominji Tajvan, Tibet i Tijenanmen, ali je s brzim promjenama geopolitičkih tenzija, rastom nacionalizma i povećanjem društvenih medija u Kini, međunarodnim korporacijama sve teže da se snalaze u komunističkoj zemlji, ocjenjuje The New York Times.

Kao što je NBA potvrdio tweetom o Hong Kongu, postoji mnoštvo zamki, ukazujući da “pogrešan” stav o nekom od brojnih pitanja – naprimer, Hong Kongu, Tajvanu, Koreji ili Japanu, može otuđiti 1,4 milijarde potrošača i dovesti do gubitka veoma unosnog tržišta.

Multinacionalne kompanije se sve više muče s pitanjem kako biti apolitičan u sve više politiziranoj Kini.

NBA liga se, ipak, izdvaja u Kini, navodi BBC, jer se kineska košarkaška liga ne može mjeriti po popularnosti s američkom profesionalnom košarkom, ali se ipak procjenjuje da je već pretrpjela materijalnu štetu višu od četiri milijarde dolara zbog posljednjeg slučaja.

S jačanjem krize u Hong Kongu, Peking je znatno otvoreniji u svojoj netrpeljivosti izražavanja mišljenja korporativnog sektora, pa je ranije možda i mogao pokušati riješiti sporove iza zatvorenih vrata, ali ne i sada u vezi s Hong Kongom.

Zato su skoro svi partneri NBA u Kini javno saopćili da prekidaju ili suspendiraju vezu s američkom ligom, navodi televizija CNBC, ukazujući da je Kina kao zemlja s najbrojnijim stanovništvom i druga najveća privreda, jedno od najvažnijih tržišta NBA. Od 25 zvaničnih partnera navednih na siteu NBA Kina, 13 su kineske kompanije, od kojih se 11 distanciralo od američke lige. Preostale dvije kompanije su zajednički poduhvati kineskih i zapadnih kompanija.

Zatvaranje kineskog tržišta moglo bi napraviti veliku štetu korporativnim partnerima NBA lige, uključujući Nike. Od potencijalnih gubitaka nije izuzet ni Adidas čije je zaštitno lice James Harden, košarkaš upravo Houston Rocketsa.

Nike je lani ostvario 6,2 milijarde dolara u prihodima u Kini, što je rast od 21 posto u odnosu na godinu prije i najbrže rastuće tržište za poznati sportski brend.

Budući da je Nike službeni dobavljač opreme za NBA ideološki sukob mogao bi ugroziti njihovu prisutnost na kineskom tržištu. Dodatno, Nike je i službeni dobavljač opreme za kinesku košarkašku reprezentaciju. Okrene li Kina leđa Nikeu, mogla bi biti ugrožena i radna mjesta samih Kineza. Kako javlja Reuters, neke trgovine Nikea u Kini već su povukle Houston Rockets tene i ostalu opremu sa svojih polica.

Mnoge kompanije su se izvinile Kini pošto su “povrijeđena osjećanja kineskog naroda”, što je rijetko ko primijetio u njihovim matičnim zemljama, piše Wall Street Journal, dodajući da Kina obično dobije šta želi od kompanija koje žele da posluju tamo, ali da NBA nije spremna na ustupak koji traži Peking – izvinjenje.

Taj ritual izvinjenja, objašnjava Wall Street Journal, toliko je utvrđen u Kini, da je portparol kineskog Ministarstva spoljnjih poslova na redovnoj konferenciji za novinare rekao da NBA “zna jasno šta da kaže i šta da uradi”.

Kineski zvaničnici nagovijestili su da NBA treba slijediti scenario lanca hotela Marriott koji se izvinio prošle godine kada je naveo Tibet kao zemlju, a ne dio Kine. Marriott je potom izdao saopćenje u kojem je naveo da poštuje teritorijalni integritet Kine i kritikovao “separatističke grupe”.

Ako Kina sada može lako uliti strah stranim kompanijama, upitno je šta će tek biti za dvije ili tri decenije kada navike i zahtjevi potrošača iz kineske srednje klase budu imali veći utjecaj na globalnu privedu.

Udar na crtane filmove

Nedugo nakon što je NBA tim Rockets iz Houstona ušao u probleme s kineskim vlastima, South Park, animirana serija poznata po političkoj satiri, obrisana je s najvećih platforma za gledanje serija na internetu u Kini nakon epizode Band in China. Cijele sezone i klipovi South Parka nestali su sa Alibabinog striming servisa Youku, a Sauth Park se tako pridružio još jednom crtanom koji je zabranjen u Kini – Winnie Poohu (Medvjedić Vini), jer blogeri porede punačkog medu s kineskim predsednikom Xi Jinpingom.

Ipak, autori South Parka iskoristili su situaciju kako bi satirički odgovorili kineskim cenzorima.

“Kao i NBA, mi također pozdravljamo kineske cenzore i želimo im dobrodošlicu u naše domove i naša srca. I mi volimo novac više od slobode i demokratije. Xi uopće ne izgleda kao Winnie Pooh. Neka vam jesenska berba bude obilna! Živjela Komunistička partija! Jesmo li sad OK?”, lažno je izvinjenje autora popularne serije.

PREKOMaja Hadžić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here