Uručeni certifikati korisnicima grantova 3. poziva projekta Challange to Change

Na ceremoniji je istaknuto da će za realizaciju tih projekata iz "Challange to Change" fonda biti izdvojeno 1,06 miliona eura

51
Serda

Svečano uručenje certifikata za 47 korisnika granta Trećeg javnog poziva za dodjelu sredstava “Challange to Change” projekta upriličeno je danas u Sarajevu.

Na ceremoniji je istaknuto da će za realizaciju tih projekata iz “Challange to Change” fonda biti izdvojeno 1,06 miliona eura, dok ukupna vrijednost predloženih projekata iznosi 3,62 miliona eura.

Ekonomski razvoj

Privredni subjekti koji ispunjavaju predviđene kriterije mogli su podnijeti zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava do maksimalnog iznosa od 30.000 eura, što predstavlja 50 posto njihove ukupne investicije.

Šef razvojne saradnje Ambasade Švedske u BiH Torgny Svenungsson rekao je da je cilj “Challange to Change” projekta ojačati ekonomski razvoj BiH dodjelom grantova mikro, malim i srednjim preduzećima.

“To su inovativne kompanije koje nove ideje nastoje pretvoriti u biznis u oblastima kao što su poljoprivreda i prerada hrane, IT i komunikacije, te metalska i drvna industrija”, naveo je Svenungsson.

Dodao je da je tokom tri godine realizacije projekta “Challange to Change” dodijljeno 110 grantova, što je rezultiralo otvaranjem oko 500 novih radnih mjesta.

Nova vrijednost

Direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Ševkija Okerić izjavio je da je projekt namijenjen inovativnim firmama iz Bosne i Hercegovine koje kreiraju nova zapošljavanja, novu vrijednost i podižu svoju i konkurentnost zemlje u kojoj posluju.

Najavljeno je da će realizacija projekta “Challange to Change” biti nastavljena i četvrtu godinu zaredom.

Sredstva za realizaciju projekta osigurala je Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasada Švedske u BiH.

Implementiraju ga Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RARS. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here