GRAĐANIMA SARAJEVA PREDSTAVLJENI „TAJ DIVNI PEKING“ I ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE 2022

Ceremonija je održana  na platou ispred Sarajevo City Centra, a prisutni su bili mnogi ugledni gosti iz svih društvenih sfera

80
Peking

U sklopu saradnje Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT), Beijing TV i Udruženja „Bosansko-kinesko prijateljstvo“ (Udruženje BKP), danas 28. 10. 2019. godine, građanima Sarajeva predstavljeni su televizijski program „Taj divni Peking“ i Zimske olimpijske i paraolimpijske igre Peking 2022 (ZOI 2022).

Tom prilikom, upriličena je prigodna ceremonija kojom je obilježen početak saradnje BHRT, Bejing TV i Udruženja BKP, a koja će u narednom periodu biti realizovana i kroz emitiranje 52 epizode serijala „Taj divni Peking“. Serijal će gledaocima u BiH preko malih TV ekrana i različitih epizoda omogućiti da upoznaju pekinšku kulturu, umjetnost i tehnološke inovacije, te saznaju kako je Peking postigao današnja dostignuća. Omogućiće im i da se upoznaju sa svakodnevnim životom Pekinga, njegovih stanovnika i jedinstvenosti ovog grada. Kroz 52 epizode ovog programa, sve više gledalaca Bosne i Hercegovine dobiće priliku bliže se upoznati sa kulturom Kine i razumjeti Peking na sveobuhvatan i objektivan način.

Nakon predstavljanja serijala, okupljenima su predstavljene i ZOI 2022 koje će biti održane u Pekingu, te su upoznati sa svim pripremama koje su do sada izvršene kako bi te igre bile najbolje ikad održane i svijetu prezentovale Kinu i njena dostignuća.

Ceremonija je održana  na platou ispred Sarajevo City Centra, a prisutni su bili mnogi ugledni gosti iz svih društvenih sfera – politike, kulture, sporta, akademske zajednice, od koji su se neki prigodno obratili posjetiocima ceremonije.

Početak saradnje su svečano zajednički označili zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Ivica Šarić, ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping, članica Stalnog komiteta Komunističke partije Kine Općinski odbor Peking i šefica odjeljenja Ujedinjenog radničkog fronta  Komunističke partije Kine Općinski odbor Peking Qi Jing, zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Milan Trivić, direktor Ureda za informisanje Narodne vlade Općine Peking Xu Hejian, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Seid Fazlagić, zamjenica generalnog direktora Odjeljenja za kulturu i ceremonije Organizacijskog komiteta za ZOI 2022 Gao Tian, zamjenik direktora Beijing TV Yue Min i u ime BHRT Tvrtko Milović.

Zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Ivica Šarić tokom obraćanja je rekao da će suradnja dvije televizije približiti Kinu i njen glavni grad, taj zaista divni Peking, građanima BiH, kao i da će iskustva koja je Sarajevo kao domaćin jedne od najbolje organiziranih ZOI u povijesti, biti od koristi Pekingu. Takođe, istakao je da Sarajevo i BiH trebaju iskoristiti pruženu kinesku ruku prijateljstva i saradnje kroz Inicijativu „Jedan pojas, jedan put“ i Mehanizam 17+1. Zamjenik gradonačelnika Šarić je izrazio uvjerenje da će prijateljstvo BiH i Kine će trajati i da ga treba brižljivo uzgajati na svim poljima.

Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Nj.E. Ji Ping je u govoru naveo kako se kroz Inicijativu „Pojas i put“ i mehanizam 17+1 saradnja između Kine i BiH pojačala. Promocija i emitiranje programa „Taj divni Peking“ je novi iskorak u toj saradnji, koji će doprinijeti da se još više približe narodi Kine i BiH. U svom govoru ambasador Ji je rekao i kako mu je kao građaninu Pekinga izuzetno drago da građnima BiH otvara prozor u taj čudesni grad, a da kao ambasador Narodne Republike Kine u BiH gradi prijateljstvo između dvije zemlje. Na kraju obraćanja, ambasador je poželio da prijeteljstvo između Kine i BiH vječno traje.

Zamjenica generalnog direktora Odjeljenja za kulturu i ceremonije Organizacijskog komiteta ZOI 2022 Gao Tian izrazila je zadovoljstvo prisustvom ovom događaju i pružanjem mogućnosti da prezentuje pripremne radnje koje je poduzeo organizacijski komitet. Navela je da će Peking biti prvi “dvostruki olimpijski grad” – prvi grad koji će ugostiti i zimske i ljetne olimpijske igre. U protekle tri godine organizatori ZOI 2022 pridržavali su se zelenog, zajedničkog, otvorenog i čistog koncepta vođenja Olimpijskih igara. Gđa Gao je izrazila nadu kako će kroz uložene napore i, nadaju se, izuzetne ZOI 2022, ne samo biti prikazana kineska istorija i kultura, nego i demonstrirana najnovija dostignuća, a svijetu pokazana slika otvorene i samouvjerene Kine. Takođe, prisutnima je predstavila važne kulturne simbole, grb i maskote ZOI 2022.

Direktor Ureda za informisanje Narodne vlade Općine Peking Xu Hejian izrazio je zadovoljstvo boravkom u Sarajevu, prvenstveno što postoji mnogo sličnosti sa Pekingom – oba su glavni gradovi, domaćini Olimpijskih igara, ali i gradovi bogate kulture sa dugom istorijom. U Sarajevu će se 2020. godine održati peti Forum gradonačelnika inicijative “17+ 1”, a tako se otvara nova era za razmjenu i saradnju između Pekinga i Sarajeva u oblastima medija, kulture, sporta i ekonomije. Gdin Hu se u govoru osvrnuo na početak emitiranja dokumentarnog nedeljnog programa “Šarmantni Peking”, na prezentaciju relevantnih informacija o pripremama za ZOI 2022, te pekinške kulturne i kreativne proizvode, a posebno na Augmented Reality (AR) izložbe o ZOI 2022.

Posjetioci su imali priliku, u štandovima postavljenim samo za ovu priliku, upoznati se sa vrhunskim umjetničko-kreativnim proizvodima pekinškog proizvođača “Sanshan Wuyuan”, učestvovati u kreativnoj radionici sjeckanja papira i drugim zanimljivostima koje je spremio Konfucijev institut u Sarajevu.

Veliki broj posjetioca je bio posebno zainteresovan za štand sa pekinškim kulturnim proizvodima, gdje su sa velikom pažnjom razgledali i raspitivali se o kulturnim proizvodima Ljetne palače koji predstavljaju savršenu kombinaciju kineske kulture i moderne kreativnosti, a koje je prezentovao China Culture Tourism and Creativity.

Takođe, veliku pažnju okupljenih privuklo je i AR iskustvo uživo, lik iz crtanog filma Pekinška opera, koji je “iskakao” iz Huawei mobilnog telefona, a što je predstavila kompanija EyeGic. Osim navedenog lika, sadržaj je predstavio i ZOI 2022 te Tri planine Pet palača, čime su teme vezane za Peking savršeno iskombinovane sa tehnološkim inovacijama.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here