ZAVRŠEN ČETVRTI FORUM SARAJEVO UNLIMITED: U fokusu pametni gradovi i mladi

Veliku pažnju javnosti i medija izazvali su predstavnici velikih svjetskih kompanija i svjetski govornici

215
Unlimited

Najveći regionalni forum inovacija, tehnologije i poduzetništva Sarajevo Unlimited, puna tri dana održavao se na dvije  lokacije u Sarajevu, i ostvario konkretne rezultate i potpisivanje sporazuma o saradnji.

Direktor “Zavoda za informatiku i statistiku” Kantona Sarajevo, Dino Šehović i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Sukhrob Khoshmukhamedov potpisali su “Sporazum o finansiranju, za izradu digitalne informacione platforme za pametno Sarajevo”.

Digitalna transformacija

Sredstva u iznosu od 202.000 KM bit će uložena za digitalnu transformaciju Kantona Sarajevo, odnosno za izradu digitalne informacione platforme za pametno Sarajevo. Na ovaj način će Vlada KS biti transparentnija, a samim time će i svoje usluge učiniti još dostupnijim građanima.

Veliku pažnju javnosti i medija izazvali su predstavnici velikih svjetskih kompanija i svjetski govornici, Markus Wissmann- Cisco Systems, Peder Ulander- Amazon, Karen Palmer-UK , Keith Rajecki-Oracle,te  Vladimir Bataev- Zaz Ventures.

 

Ovogodišnji Sarajevo Unlimited je posebnu pažnju posvetio studentima i učenicima srednjih škola koji su imali priliku učestovati na prvom mejkerskom hakatonu u BiH  u organizaciji CGP Design  i 3D Republike, a uz podršku Make 3D, Dizart i HAS Robotics. Pobjednik prvog mejkerskog hakatona je BIK DESIGN iz Tuzle, kojem je uručena novčana nagrada  u iznosu od 500 KM, mentorstvo u trajanju od godinu dana i računarska oprema u iznosu od 300 KM.

Sarajevo Unlimited tim je posebno ponosan na segment koji je bio posvećen mladim i uspješnim ljudima #Unlimited30 powered by Friedrich- Naumann Stiftung fur die Freiheit, inspirativne priče mladih ljudi do 30 godina.

Uz podršku Vlade Kraljevine Norveške, u okviru projekta “Boljom upravom za brži ekonomski rast – EGG”, Vlada Kantona Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) u potrazi za inovativnim tehnološkim rješenjima koja će unaprijediti kvalitet komunalnih usluga, posebno u segmentu suzbijanja i prijavljivanja nepropisnog odlaganja otpada, organizovali su Hackathon u okviru inovacijskog foruma “Sarajevo Unlimited”. Oko 50 učesnika i učesnica je uz pomoć stručnjaka iz oblasti odlaganja  otpada, IT sektora i građanskog aktivizma radilo na novim rješenjima u segmentu upravljanja čvrstim otpadom u KS.

Stručni žiri je proglasio pobjedničku ideju, čiji će razvoj i praktična primjena biti podržani kroz projekat EGG. Pobjedničko rješenje hackathona #ZaČistoSarajevo je ideja CleanSa, koja pomoću aplikacije i posebnih senzora na mjestima gdje se odlaže otpad povećava efikasnost komunalnih usluga, smanjuje troškove transporta i sprječava gomilanje smeća. Drugo mjesto osvojio je tim Smećko, dok treće mjesto dijele timovi CleanShot i SmartBin.

Predstavljanje ideja

Najsjajnija pozornica Sarajevo Unlimited 2019 bila je rezervisana za događaj pod nazivom “Startup Battle” pod pokroviteljstvom “BH Telecom d.d. Sarajevo”,   tokom kojeg su 24 najbolja startup-a iz regiona, predstavili svoje ideje. Pobjednik ovog takmičenje je startup Farm Fit iz Srbije sa svojim  inovativnim rješenjem za detekritanje oboljenja životinja na farmama. Farm Fit je nagrađen sa 5.000 KM, koju je, u ime društveno odgovorne kompanije BH Telecom, uručio Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj poslovaja.

Titula “Sarajevo Unlimited za najinovativniju kompaniju” uručena je  kompaniji “beebee” iz Sarajeva.

Ovogodišnji akademski partner foruma bio je Internacionalni Burč Univerzitet (IBU).

Zahvaljujući podršci  strateških partnera Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Grada Sarajevo, kao i podršci platinum sponzora BH Telecom d.d. Sarajevo,  te generalnih sponzora “Cisco Systems”, “Prointer ITSS”, “UniCredit Bank”, “Mastercard” i “Comtrade Distribution”, praćenje svih sadržaja je bilo besplatno i svima dostupno.

Trodnevni forum inovacija zatvoren je ovacijama učesnika uz obećanje i najavu da će peto izdanje u Sarajevu biti nova prilika za talente i inovativne projekte da se susretnu sa partnerima i investitorima.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here