ICD ulaže u razvoj kompanija i u zemljama sa lošom poslovnom klimom

Ayman Amin Sejiny, saudijski državljanin, od prošle godine je izvršni direktor Islamske korporacije za razvoj privatnog sektora ICD. U našoj zemlji boravio je tokom Sarajevo Halal Sajma SHF 2019. Njegov boravak bio je povod za razgovor o ICD-u, projektima koje aktivno provode, mogućnostima i perspektivama saradnje ICD s kompanijama u Bosni i Hercegovini.

92

Islamska korporacija za razvoj privatnog sektora ICD-a je multilateralna razvojna finansijska institucija i dio je grupacije Islamske razvojne banke IsDB. ICD osnovan je u novembru 1999. radi podrške ekonomskom razvoju zemalja članica kroz pružanje finansiranja za projekte privatnog sektora, promoviranje konkurencije i poduzetništva, pružanje savjetodavnih usluga kreatorima politika i privatnim kompanijama i podsticanje prekograničnih ulaganja. ICD ima odobreni kapital od četiri milijarde dolara i trenutno njegovi akcionari uključuju IsDB, 54 zemlje i pet javnih finansijskih institucija.

Ayman Amin Sejiny, saudijski državljanin, od prošle godine je izvršni direktor ICD, gdje je došao nakon više od 24 godine iskustva u investiranju i korporativnom bankarstvu. U Sarajevu i Bosni i Hercegovini boravio je tokom tri dana drugog po redu Sarajevo Halal Sajma SHF 2019 održanog krajem septembra. Na marginama SHF 2019 Bosna Bank International u saradnji sa ICD prvi put u Sarajevu je organizirala veliki sastanak direktora banaka iz cijelog svijeta koje posluju u skladu sa islamskim principima.

Njegov boravak bio je povod za razgovor o ICD-u, projektima koje aktivno provode, mogućnostima i perspektivama saradnje ICD s kompanijama u Bosni i Hercegovini, zemlji koja nije članica ni Organizacije za islamsku kooperaciju, ni Islamske razvojne banke. 

BM: Koji je glavni cilj aktivnosti Islamske korporacije za razvoj privatnog sektora (ICD)?

SEJINY: Kada su u pitanju prioriteti u radu ICD-a, oni će i dalje biti utemeljeni na desetogodišnjoj strategiji razvoja privatnog sektora Islamske razvojne banke. Prema poslovnom planu za period 2019. -2021., ICD će nastaviti usmjeravati svoje poslovanje prema finansijskom sektoru. To uključuje četiri ključna područja, a to je razvijanje islamskih finansijskih kanala za stvaranje multiplikativnog efekta, pružanje savjetodavnih usluga koje se odnose na razvoj islamskih finansijskih institucija i izdavanje sukuka, islamskog certifikata, osiguranje finansiranja za investicije u sektore sa velikim uticajem i rad u partnerstvu sa IsDB Group i drugim multilateralnim razvojnim bankama na optimizaciji mobilizacije resursa. Nismo tradicionalna finansijska institucija. Imamo drugačiji mandat. ICD rizikuje na lokacijama na koje drugi ne bi ni došli, a ulažemo i tamo gdje drugi ne bi uložili. Dakle, snaga ICD-a dolazi iz ove pionirske uloge u razvoju preduzeća, čak i u teškim poslovnim uvjetima.

BM: Kako ICD potiče razvoj privatnog sektora?

SEJINY: ICD se ističe svojim fokusom na korporativni razvoj i njegovom ključnom podrškom malim i srednjim preduzećima. U korporativnom sektoru smo se fokusirali na izvozno orijentirane poduhvate, kako bismo im omogućili da igraju vitalnu ulogu u stvaranju novih radnih mjesta i ostvarivanju socijalne kohezije. Da bi bolje reagirao na brzi rast islamskih finansija u zemljama članicama, ICD mora efikasno mobilizirati dugoročne kapitalne resurse, što zauzvrat zahtijeva stalnu fokusiranost na očuvanje finansijske snage ICD-a kroz razborito upravljanje rizikom, odlučno upravljanje i efikasne poslovne procese.

BM: Na koja će područja privatnog sektora biti usmjeren ICD?

SEJINY: ICD je ogranak IsDB grupe koji se prvenstveno fokusira na razvoj privatnog sektora s ciljem stvaranja novih radnih mjesta i izgradnje prosperiteta u zemljama članicama. ICD nudi širok spektar proizvoda i usluga koje podržavaju osnivanje, širenje i modernizaciju privatnih preduzeća. Štoviše, inovacija i tehnologija bit će dragocjen dodatak uslugama ICD koje će efikasno služiti zemljama članicama. Kao što znate, Islam FinTech promovira moralno odgovorne finansije i predstavlja priliku da sve oblike finansiranja vode na međunarodnom nivou. Vjerujem da put koji predstoji pruža obilje mogućnosti za Islam FinTech.

Nadalje, primjećujemo da lokalni finansijski sistemi u mnogim zemljama članicama ne zadovoljavaju dovoljno potrebe privatnog sektora, posebno malih i srednjih poduzeća, što ima negativne posljedice na socijalni i ekonomski razvoj. Čak su i u drugim zemljama  u razvoju, mimo onih u kojima djeluje ICD i IsDB,  mala i srednja preduzeća ostala su nedovoljno opskrbljena i nazivaju ih ‘nestalom sredinom’. Stoga ICD ima značajnu ulogu u mobilizaciji resursa trećih investitora za razvoj malih i srednjih preduzeća u državama članicama IsDB. I dalje ćemo igrati aktivnu ulogu u razvoju finansijskih proizvoda i rješenja za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća u zemljama članicama.

BM: Kakav je odnos između ICD-a i privatnog sektora? Kakva su vaša iskustva s radom ICD-a s privatnim sektorom?

SEJINY: Zemlje u kojima djeluje ICD su različite, sa različitim nivoima tržišne sofisticiranosti i prodora islamskih finansija na tim tržištima. Stoga su izazovi potpuno različiti i uslovljeni su karakteristikama zemlje u kojoj radimo. Naprimjer, Malezija je jedna od najnaprednijih ekonomija sa liberalnom tržišnom ekonomijom, sofisticiranim finansijskim sektorom i visokim stepenom svjesnosti i zastupljenosti islamskih finansijskih proizvoda. U toj zemlji se ICD više fokusira na finansiranje prekograničnog poslovanja i ulaganja privatnog sektora, koristeći takvo finansijsko tržište i mogućnosti prikupljanja sredstava za finansiranje i know-howa u korist drugih zemalja članica. Glavni izazov u takvim slučajevima je ispunjavanje očekivanja privatnih kompanija i ispunjavanje zadatnih vremenskih rokova. Općenito, mi u ICD podržavamo ekonomski razvoj zemalja članica pružanjem širokog paketa finansijske pomoći i savjetodavnih usluga projektima privatnog sektora u skladu s načelima šerijatskog zakona. Ovaj široki skup inovativnih i efikasnih rješenja, ili takozvani integrirani pristup u našem radu, pomaže nam u prilagođavanju intervencija potrebama zajednice. Tako smo u mogućnosti ponuditi različit spektar usluga, vodeći računa o karakteristikama zemlje u kojoj djelujemo, kako bismo omogućili efikasnije načine stvaranja prilika za privatni sektor u zajednicama u kojima je potrebna naša podrška.

BM: Platforma za saradnju islamskih banaka naziv je velikog sastanka direktora islamskih banaka održatog tokom SHF 2019. U kojem će se smjeru dalje razvijati saradnja islamskog bankarstva i ICD-a?

 SEJINY:  ICD preuzima vodeću ulogu u pokretanju takve platforme, odnosno, mreže kako bi demonstrirao produktivne aplikacije FinTecha u modernim globalnim poslovima te kako bi se smanjio trošak finansijskih transakcija za banke članice, lizing kompanije i mikrofinansijske institucije i unaprijedile savjetodavne usluge koje ICD nudi svojim partnerima širom islamske razvojne mreže. U okviru Platforme moguće je sarađivati ​​u različitim poslovnim prilikama, razmjenjujući tržišne podatke i postavljajući temelje za stvarne finansijske transakcije unutar zemalja članica, ali i šire. Takva Platforma otvorila bi mogućnosti finansijskim institucijama u Bosni i Hercegovini, kao što je BBI i drugi partneri i zasigurno će olakšati prekogranično ulaganje.

BM: Planira li ICD proširiti svoje aktivnosti na Bosnu i Hercegovinu i kako?

SEJINY: Jedna od ključnih misija ICD u zemljama članicama je razvoj islamskih tržišta kapitala. A to otvara otvara put korporacijama u zemljama članicama da slijede taj razvoj. Vjerujemo da se radi o procesu koji će napredovati tako da ICD želi identificirati potencijalne izdavače u tim zemljama. Naravno da je kontinuirano savjetovanje zemalja članica i zemalja koje nisu članice o njihovim izdavanjima sukuk certifikata od velikog značaja. Identifikacija zemalja u regijama MENA, prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza i  Evropi koje su spremne za takav razvoj islamskih finansijskih institucija i izdavanje sukuka je prioritet. Upravo u segmetnu pružanje savjetodavnih usluga koje se odnose na razvoj islamskih finansijskih institucija i izdavanje sukuka za vlasti u Bosni i Hercegovini vidimo šansu za naš angažman u BiH.

 

PREKOAlmasa Bajrić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here