Inovacije: Predstavljamo četiri nagrađena projekta na Transformers Roadshowu u Sarajevu

Glavni grad BiH krajem septembra bio je domaćin šestog po redu takmičenja u inovacijama Transformers Roadshow Islamske razvojne banke (IsDB).

147
Transformers

Transformers Roadshow takmičenje u inovacijama pokrenuto je u julu 2018. godine i jedna je od inicijativa Fonda za nauku, inovacije i tehnologiju Islamske razvojne banke (IsDB) osnovanog s ciljem da podrži strateški fokus IsDB na izgradnji kapaciteta i razvoju ljudskog kapitala. Cilj takmičenja je prepoznati inovatore, naučnike i poduzetnike sa idejama koje mogu podržati jedan ili više Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN), povezati ih sa onima koji mogu prenijeti relevantno znanje i podršku, uključujući finansiranje te koji im mogu ponuditi nove poslovne mogućnosti ili jednostavno strateške savjete. Takmičenja su do sada održana u Kazahstanu, Bangladešu, Nigeru, Pakistanu i Uzbekistanu i krajem septembra u Bosni i Hercegovini.

Veliki broj prijavljenih

Kroz ovo takmičenje, bh. inovatori dobili su mogućnost da se upoznaju sa Engage i Transform platformom. Naime, IsDB je posvećen stavljanju nauke, tehnologije i inovacija u središte svoga rada, s ciljem prevazilaženja izazova razvoja današnjice. Engage je digitalni centar kreiran od strane IsDB s ciljem ubrzavanje ekonomije i društva u zemljama u razvoju kroz moć nauke, tehnologije i inovacija. Kroz Engage svjetske zajednice u razvoju uključujući inovatore, srednja i mala preduzeća, privatni sektor, NVO, kompanije i vlade koristit će prilagođene mentorske usluge, pristup finansijskim resursima i stručno znanje koje će im pomoći da svoje ideje i prijedloge pomognu međunarodno priznatom standardu. Transform fond je ključna komponeta Engage programa. To je multimilionerski fond osnovan s ciljem da pomogne naučnicima, tehnolozima i inovatorima da realiziraju svoje ideje. Povezan sa Engage centrom, Transform pretvara inovativne ideje u prava razvojna rješenja te osigurava osnovni novac za inovatore, start-up i mala i srednja preduzeća. Također, finansira komercijalizaciju tehnologije razvijene putem partnerstva između istraživača i poduzetnika.

Dr. Hayat Sindi članica žirija i viša savjetnica predsjednika Islamske razvojne banke (IsDB) za nauku, tehnologiju i inovacije kazala je na otvaranju takmčenja da joj je velika čast što se takmičenje održava u Sarajevu i što je  dobila priliku da otkrije prave talente u BiH. Predstavila je i aktivnosti u okviru IsDB Engage Platforme i Transform fonda vrijednog 500 miliona američkih dolara.

„Svake godine početkom aprila bude otvoren javni poziv na koji mogu aplicirati svi bez obzira na dio svijeta iz kojeg dolaze i bez obzira na oblast iz koje je projekat. Fokus je na iskorjenjivanju gladi, zdravstvu, edukaciji, čistoj vodi, čistoj energiji i industriji i inovacijama. Upravo ovim događajem želimo vas ohrabriti da se prijavite na sljedeći javni poziv. Mi ćemo biti tu za vas, pružit ćemo vam savjetodavnu podršku, jer ako vi uspijete uspjet ćemo i mi. Mi smo vaši partneri“, rekla je Sindi.

Takmičenje Transformers Roadshow, koje je organizirano u partnerstvu s Bosna Bank International, privuklo je više od stotinu poduzetnika, naučnika i inovatora iz cijele BiH. Priliku za predstavljanje u finalu dobilo je 15 inovativnih projekata, za koje je selekcijom utvrđeno da zadovoljavaju uvjete i kriterije ovog takmičenja. Tako su se pred žirijem predstavili projekti iz raznih oblasti- medicine, energetike, okoliša, kontrole hrane, obrazovanja itd. Stručni žiri je imao težak zadatak te su umjesto tri projekta, koliko je u početku bilo planirano, nagrađena četiri. Projekti iz BiH, prema riječima žirija, su u rangu onih u Silicijskoj dolini.

Kvalitetni projekti

“Kvalitet svih projekata je sjajan i zapanjujući. Kada bih ovdje došla kroz pet minuta mogla bih proglasiti pet novih pobjednika. Znači, zaista su kvalitetni projekti i svi vi na to trebate biti ponosni. Imate sjajne mozgove i molim vas da svi aplicirate na Transformers fond u aprilu 2020. godine.Velika je čast za Islamsku razvojnu banku da bude domaćin šestog Transformers Roadshowa ovdje u Sarajevu, u partnerstvu sa fantastičnim timom BBI. Izuzetno mi je zadovoljstvo vidjeti ovoliko sjajnih inovatora u BiH. Kada smo pokrenuli Fond za nauku, tehnologiju i inovacije naš plan je bio da podržimo nauku, tehnologiju i inovativna rješenja osmišljena od lokalnih poduzetnika i inovatora koji razumiju svoje zajednice. Želimo pomoći i osposobiti ljude da sami pokreću svoj vlastiti društveni i ekonomski napredak, na način da im osiguramo potrebnu infrastrukturu kako bi ostvarili svoj potencijal. Podržavamo i osnažujemo mlade inovatore i poduzetnike kroz mentorstvo, finansiranje, trening te stavljanjem na raspolaganje resursa i kontakata kako bi razvili svoje strategije i proširili svoje biznise, na način da gradeći vlastitu budućnost pomognu zajednice u kojima žive. Napredak u nauci, tehnologiji i inovaciji može donijeti revoluciju u sve sfere života. Oduševljeni smo serioznošću i shvatanjima koje su nam prezentirali finalisti Transformers Roadshow u Sarajevu. Počašćeni smo prilikom da pomognemo i osnažimo one koji će doprinijeti promjenama u BiH i regionu kroz nauku, tehnologiju i inovacije“, istaknula je Sindi.

Po 3.000 dolara i priliku da se predstave na svjetskom takmičenju u inovacijama, trećem Transformers Summitu u Senegalu, dobili su projekt Aide Hajdarpašić-Saračević i Edina Hamzića pod nazivom Genomika za dijagnosticiranje poremećaja spektra autizma za stvaranje umjetničke dijagnostičke službe za poremećaje u razvoju, uključujući poremećaj spektra autizma, projekt From Lab Test to Diagnosis, aplikacija koja će raditi analizu nalaza krvi, autora Anesa Jogunčića, Esmeralde Tabaković, Semire Galijašević, Tamare Jovović-Sadiković i Zane Tafi te projekt Osnovna.ba – Facebook za obrazovanje, inovativna i interaktivna platforma za online edukaciju za učenje u BiH namijenjena učenicima osnovnih škola, grupe autora koju čine Dijana Memišević, Nermin Hadžić, Salem Rašljanin i Zlatko Memišević iz Sarajeva.

Posebnu nagradu žirija  dobio je projekt Mikrobiološki čista voda za ljude, životinje, okoliš i proizvodnju hrane, grupe autora koju čine Abdulah Gagić, Ajla Ališah i Maja Varatanović iz Sarajeva.

Genomika za dijagnosticiranje poremećaja spektra autizma

Cilj projekta je stvoriti vrhunsku dijagnostičku službu za razvojne poremećaje, uključujući poremećaj spektra autizma. Namjera je osigurati univerzalan pristup vrhunskoj zdravstvenoj zaštiti u BiH te izgraditi kapacitete i razvijati znanja za regiju i šire. Da bi dostigli ovaj cilj, članovi tima planiraju uvesti genomiku u medicinsku praksu.

Osnovna.ba – Facebook za obrazovanje

Jedan od pobjednika je i projekat Learny-inovativna i prva interaktivna edukativna platforma za online učenje u BiH. Namijenjena je djeci u osnovnim školama s ciljem unapređenja postojećeg nastavnog plana i programa na brži i lakši način. Ideja za Learny javila se prije nekoliko godina, ali je tehnički razvijana u zadnje tri godine. Više od 50 obrazovanih eksperata u različitim oblastima radilo je na implementaciji i predstavljanju LearnyOsnovna.ba uz podršku ministarstava, škola, partnera i nevladinih organizacija. Sadržaj na platformi prilagođen je nastavnom planu i programu u FBiH i RS. Kompletan rad vodio je konstrukciji vlastitog licenciranog softwera. Softwer je optimiziran i pojednostavljen što je bio imperativ na početku kako bi se proizvod lako mogao prilagoditi drugim tržištima uz minimiziranje troškova implementacije.

Aplikacija za analizu krvi

Autori ovog projekta željeli su kreirati aplikaciju za analizu uzoraka krvi, na osnovu čega aplikacija može postaviti potencijalnu dijagnozu. Cilj je kreirati aplikaciju koja može dati realnu mogućnost za dijagnozu bolesti baziranu na rezultatima analize krvi. Uglavnom, ljudi koriste pretraživače za interpretaciju rezultata. U velikom broju slučajeva pogrešno protumače rezultate, uglavnom kao malignost čak i kada se radi o prehladi. Sa ovom aplikacijom korisnici mogu dobiti moguće dijagnoze bazirane na radu medicinskih profesionalaca. Ovo će obezbijediti mnogo preciznije rezultate i usmjeriti ih prema pravim dijagnozama. Osim toga, mogu biti kreirane dvije verzije aplikacije, jedna za medicinske profesionalce, a druga za javnost sa manje podataka koji su inače važniji medicinskim radnicima. Plan je aplikaciju učiniti dostupnm putem platformi kao što je Google Play. Cijene bi se za verzije kretale od pet do 20 eura što bi se moglo uložiti u dalje unapređenje aplikacije.

Mikrobiološki čista voda

Posebna nagrada pripala je projektu pod nazivom Mikrobiološki čista voda za ljude, životinje, okoliš i proizvodnju hrane. Samo pet posto vode je pogodno za konzumiranje za ljude i životinje zbog čega je ovaj element sve više važan faktor za život na planeti. Osiguranje dovoljnih količina i neometan unos vode za piće odgovarajućeg hemijskog i mikrobiološkog kvaliteta izuzetno je važno egzistencijalno, zdravstveno i ekološko pitanje.  Za eliminiranje zdravstvenih rizika, voda mora biti kondicionirana i dezinficirana. Hlor i njegove komponente se još uvijek pretežno koriste iako su njegovi štetni učinci, kako na potrošače, tako i na okoliš, već odavno dokazani. S toga, ovaj projekat nudi sredstvo koje je četiri do deset puta aktivnije od hlora, a čija upotreba ne rezultira štetnim učincima. Upotreba ovog sredstva je jednostavna i sigurna za svakog ko dođe u kontakt s njim. Riječ je o stabilnom tečnom hlor-dioksidu koji ne pripada dvokomponentnim spojevima tipa hlor-dioksida. Postojan je 18 mjeseci u standardnim uvjetima skladištenja, za razliku od dvokomponentnog hlor-dioksida koji je stabilan samo nekoliko sati.

PREKOMirela Haskić-Suša
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here