Digitalna transformacija preduslov konkurentnosti malih i srednjih preduzeća

Digitalna transformacija nije pitanje izbora, nego moranja, onoga što morate da ispunite kako bi ste mogli da nastavite nesmetan rad

83
Lanaco

Nove tehnologije pomažu da se mala i srednja preduzeća uklope u novi način poslovanja, dođu do novih kupaca, povećaju proizvodnju i profit, ukazano je danas na IT konferenciji “Tech Hosted by Lanaco“ u Banjoj Luci.

Miloš Trkulja iz “Lanaca” je rekao da vrlo brzo mala i srednja preduzeća neće biti toliko konkuretna na globalnom tržištu, ukoliko ne prihvate digitalnu transformaciju, koja čini poslovanje jeftinijim, kvalitetnijim, te lakšim.

Nesmetan rad

“Digitalna transformacija nije pitanje izbora, nego moranja, onoga što morate da ispunite kako bi ste mogli da nastavite nesmetan rad i razvoj malih i srednjih preduzeća i to na kratak rok”, rekao je on.

Ukazao je da digitalna transformacija, kroz svojih devet elemanata, zahtijeva ozbiljnu pažnju države te strukovnih organizacija i podizanje svijesti da su se promijenila pravila na globalnom nivou i da važe drugi stndardi, koji se mogu zadovoljiti jedino primjenom određenih elementa digitalne transformacije.

Vladimir Knežević iz firme “Oracle” je istakao da treba povećati svijest kod krajnih korisnika da je primjena novih, savremenih tehnologija, neminovnost, a malim i srednjim preduzećima treba omogućiti novu platformu za razvoj poslovanja.

Naglasio je da korištenje naprednih tehnologija daje mogućnost da se predvidi slijedeći korak u poslovanju, što nije moguće korištenjem tradicionalnih alata.

Knežević je na multivendorskoj konferenciji “Tech Hosted by Lanaco“ u Banjoj Luci ukazao da u tome pomažu “cloud” orjentisani sistemi, koji daju sigurnije podatke, te omogućavaju da se dobije nova vrijednost iz podataka koji se čuvaju.

“’Oracle’ je kompanija koja je u novije vrijeme pruža i kvalitetniji uvid u te podatke”, rekao Knežević i istakao da je “Lanaco” njihov regionalni partner u tom poslu.

Jelena Jovanović iz Privredne komore Srbije je rekla da je jedan od segmenata, primjena tehnologija u privlačenju klijenata.

Navela je primjer oblasti prehrane, gdje je, kaže, neophodno da se automatizuje proces, kako bi se proizvodilo po evropskim ili standardima tržišta na koje je skoncentrisana određena firma.

Jovanović je naglasila da je firmama u tom procesu neophodna pomoć strukovnih udruženja, privrednih komora i države.

Informaciona sigurnost

Učesnici su prvog dana konferencije, u okviru panel diskusije, imali priliku da čuju o izazovima informacione sigurnosti 21. vijeka, jer je cyber kriminal tema o kojoj se mnogo priča i predstavlja ozbiljan izazov i za najveće svjetske kompanije.

Govorilo se o načinima zaštite podataka preduzeća koje posluju u Cloudu, a konferencija je privukla veliku pažnju privrednika iz javnog i privatnog sektora koji su zainteresovani za prihvatanje benefita procesa digitalne transformacije.

Peta, najveća multivendorska konferencija Tech Hosted by Lanaco, trajat će do petka, 18. oktobra, u Banjoj Luci.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here