Održana prezentacija „Snabdijevanje električnom energijom privrednih lica“

Istaknuto je kako je JP Elektroprivreda BiH u proteklom periodu poduzela brojne aktivnosti na tržištu električne energije, uključujući izmjenu cjenovne politike i uslova ugovaranja

59
Elektroprivreda

Privredna/Gospodarska komora FBiH i JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo organizirali su u Sarajevu prezentaciju na temu „Snabdijevanje električnom energijom privrednih lica“, s ciljem da se privrednici upoznaju sa aktuelnim uslovima na tržištu električne energije.

Novi ugovori

Imajući u vidu činjenicu da će u narednom periodu većina privrednika potpisivati nove ugovore o snabdijevanju električnom energijom, predstavnici EPBiH su prisutnima prezentovali informacije o načinu formiranja cijena za svakog pojedinog potrošača, uslovima ugovora za predstojeću sezonu te dodatnim pogodnostima i konsultantskim uslugama koje ovo preduzeće nudi.

Istaknuto je kako je JP Elektroprivreda BiH u proteklom periodu poduzela brojne aktivnosti na tržištu električne energije, uključujući izmjenu cjenovne politike i uslova ugovaranja, izmjene u dijelu računa i plaćanja tj. uvođenje e-računa, e-uplatnica te trajnog naloga, te nuđenje dodatnih usluga usmjerenih ka energetskoj efikasnosti. Uz saglasnost Vlade FBiH, implementiran je model ublažavanja naglog povećanja cijene električne energije koji se desio krajem 2018. godine. Također, u saradnji sa Udruženjem poslodavaca, u prethodnom periodu su održani edukativno-konsultativni sastanci sa kupcima iz kategorije privrede na temu informacija o tržišnom snabdijevanju u sedam gradova Federacije BiH, kao i dodatne prezentacije u Konjicu te na Međunarodnom sajmu privrede u Tešnju.

Privrednici koji su uzeli učešće na prezentaciji imali su priliku da ukažu na probleme sa kojima se susreću u pogledu snabdijevanja električnom energijom, traže dodatna pojašnjenja o uslovima ugovora u narednom periodu te iznesu svoje prijedloge za podršku privredi u ovom segmentu. Predstavnici JP Elektroprivreda BiH te Privredne/Gospodarske komore FBiH su iskazali spremnost da pruže podršku i da zajedno sa privrednicima rade na rješenjima koja bi donijela unapređenja kada je riječ o snabdijevanju privrednih lica ovim značajnim energentom.

Kao naredne pravce djelovanja, predstavnici JP Elektroprivreda BiH izdvojili su edukaciju na svim nivoima (Vlada FBiH, regulatori, elektroprivrede/snabdjevači, kupci i svi ostali učesnici u elektroenergetskom sektoru) te rad na unapređenju regulatornog okvira.

Optimatizacija potrošnje

Privrednicima je sugerisano da iskoriste usluge vezane za energetsku efikasnost odnosno preglede efikasnosti utroška električne energije, koje ovo preduzeće nudi besplatno. U tom smislu, izvršni direktor za snabdijevanje i trgovinu Džemo Borovina apelovao je na privrednike da u budućem periodu, u kojem se očekuje novi skok cijena na tržištu električne energije, optimiziraju svoju potrošnju električne energije što može rezultirati značajnim uštedama u troškovima.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here