Regionalna konferencija povodom početka druge faze zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II“

Učesnici će na ovom događaju imati priliku da učestvuju u tematskim paralelnim radionicama, od kojih svaka pokriva jednu od tematskih oblasti programa

72
Skoplje

Regionalna konferencija povodom početka druge faze zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II“ biće održana 9. oktobra 2019. godine u hotelu “Aleksandar Palace” u Skoplju, Sjeverna Makedonija, od 9 do 18 sati.

Uvodne izjave će dati: Nikola Dimitrov, Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Verena Tejlor, direktorica Generalnog programskog direktorata Vijeća Evrope, Kolin Volf, šef Odsjeka, Regionalna saradnja i programi na Zapadnom Balkanu, Evropska komisija.

Paralelne radionice

Učesnici će na ovom događaju imati priliku da učestvuju u tematskim paralelnim radionicama, od kojih svaka pokriva jednu od tematskih oblasti programa:

  • provođenje pravde (zatvori i policija, pravda i ljudska prava);
  • suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala;
  • sprečavanje diskriminacije i zaštita prava osjetljivih grupa (obrazovanje, ljudska prava i antidisrkiminacija, borba protiv trgovine ljudima);
  • sloboda izražavanja i sloboda medija.

Dodatno, dvije plenarne sesije će dati prostora za sumiranje zaključaka svake od radionica i razmatranja o tome kako rezultate programa Horizontal Facility II iskoristiti na najbolji način kako bi imali osjetne rezultate za građane Zapadnog Balkana i Turske.

Druga faza

Ovaj događaj je organizovan u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II“ i njime će biti označen početak druge faze programa.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here