Vlasnici Jacobsa i Welle su najbogatiji Nijemci

Na drugom mjestu je osnivač Lidla Dieter Schwarz s bogatstvom od oko 27,5 milijardi eura.

109
Nijemci

Članovi porodice Reiman koja upravlja carstvom proizvodnje kafe i šampona najbogatiji su Nijemci. Sa 35 milijardi eura, ta dinastija predvodi listu časopisa Manager. Ovaj list svake godine objavi spisak 1001 najbogatijih njemačkih građana na osnovu vrijednosti dionica njihovih kompanija.

Kafa i šamponi

Porodica Reiman i njena kompanija JAB Holding stoje iza proizvođača kafe i čaja Jacobs Douwe Egberts i proizvođača šampona Wella.

Na drugom mjestu je osnivač Lidla Dieter Schwarz s bogatstvom od oko 27,5 milijardi eura.

Slijede ga dioničari BMW-a Susanne Klatten i Stefan Quandt, prvi na prošlogodišnjoj listi, sa 26,5 milijardi eura. Njihova imovina se prošle godine procjenjivala na 34 milijarde eura. Vjeruje se kako su Reimannovi od 2018. povećali bogatstvo za dvije milijarde eura, a Schwarz oko 2,5 milijarde. Svoju listu najbogatijih Nijemaca objavio je i list Bilanz na osnovu istraživanja novinara, finansijskih stručnjaka i ekonomista, advokata i samih bogataša.

Prema najnovijoj verziji, listu predvodi osnivač Lidla, Schwarz s bogatstvom od 41,5 milijardi dolara.

Na drugom i trećem mjestu su porodice Thea Albrechta, vlasnika trgovačkog lanca Aldi Nord te Wolfganga Porschea iz slavne automobilske dinastije, svaka s imovinom vrijednom 18 milijardi eura.

Porodični poslovi

Za razliku od američkih, njemačke bogataše karakteriše činjenica da su do bogatstva došli uglavnom preko porodičnih poslova i firmi. Najbogatiji Amerikanci su pretežno individualni preduzetnici.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here