Ohrabrujuće novosti iz FIPA: Veliki porast direktnih stranih investicija u bih u 2019.godini

Direktor FIPA Gordan Milinić ističe da je ovo značajna  novost kad se uzme u obzir  da su i 2018. i 2017. godina bile među najboljim po iznosu stranih investicija

98
investicije

Prema upravo objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH u okviru tokova DSI, za period od januara do juna 2019, direktne strane investicije su iznosile 650.1 miliona KM ili 332.4 miliona eura, što predstavlja povećanje od 53,6% u odnosu na isti period 2018.godine.

Magična cifra

Direktor FIPA Gordan Milinić ističe da je ovo značajna  novost kad se uzme u obzir  da su i 2018. i 2017. godina bile među najboljim po iznosu stranih investicija u posljednjih desetak godina (blizu 800 miliona KM godišnje). Ukoliko se ovakav trend rasta iz prvog polugodišta nastavi, ova godina bi mogla biti rekordna po iznosu stranih investicija, odnosno mogla bi se dostići i magična cifra od milijardu maraka. Iako su svi razgovori sa potencijalnim stranim investitorima opterećeni nezgodnim pitanjima stranih investitora o teškoj političkoj situaciji u BiH, stalno prisustvo  FIPA na  svim skupovima investitora, prezentacije i sastanci, kao i ukazivanja na prednosti ulaganja u BiH i pozitivna iskustva sadašnjih stranih investitora u BiH, daju rezultate. Za takav rad FIPA je u aprilu ove godine na velikom investicionom samitu u Dubaiju  proglašena najboljom investicionom agencijom  u Srednjoj i Istočnoj Evropi.

Trend rasta investicija se nastavlja zahvaljujući i naporima na poboljšanju poslovnog ambijenta u BiH, na čemu FIPA  neprekidno insistira  kroz svoje preporuke  Savjetu ministara  BiH i svim entitetskim, kantonalnim i opštinskim organima.

Administrativne prepreke

FIPA  ni u jednom momentu ne dozvoljava da se strani investitori osjećaju usamljeno pred brojnim administrativnim preprekama u BiH, već ih kontinuirano prati, interveniše kod nadležnih organa i preporučuje otklanjanje smetnji koje uočava, što je u velikoj mjeri doprinijelo širenju poslovanja postojećih kompanija stranih investitora, te pokretanju novih, što u konačnici dovodi do porasta broja zaposlenih.

U naporima  za traženje  novih potencijalnih investitora  FIPA ističe da ima veliku pomoć  Ministarstva inostranih poslova  BiH sa mrežom  diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i Spoljnotrgovinske komore BiH i svih privrednih komora, te postojećih stranih  ambasada u  Sarajevu.

Pred svim organima u BiH je zadatak da nastave sa sprovođenjem potrebnih reformi, predlaganjem mjera za dalje unapređenje poslovnog ambijenta i poboljšanje imidža zemlje, te pronalaskom novih investitora za Bosnu i Hercegovinu.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here