Deloitte uvjerljivo na čelu „Velike četvorke“

Prihod porastao za 9,4 posto i označio desetu godinu uzastopnog rasta

419
Sabina Softic

Revizorsko-konsultantska kuća Deloitte u protekloj je fiskalnoj godini, zaključenoj krajem maja 2019., ostvarila prihod od 46,2 milijarde dolara. Riječ je o porastu od 9,4 posto i povećanju od 3 milijarde dolara u odnosu na prošlu godinu. Do zadržavanja vodeće pozicije u okviru svjetski poznate „Velike četvorke“ Deloitte je došao kombinacijom organskog rasta, strateških akvizicija i uspješnih investicija.

Javni interes

Rezultati za finansijsku godinu 2019. potvrda su Deloitteove strategije isporuke visokokvalitetne i globalno ujednačene usluge našim klijentima te istodobnog služenja javnom interesu i rada na obnovi povjerenja i tržišta kapitala. Razvili smo i unaprijedili svoju ponudu kako bismo zadovoljili trenutne potrebe klijenata i potrebe klijenata koje nastaju te smo povećali ulaganja u učenje i razvoj kako bismo izgradili radnu snagu sa širokim znanjem, sposobnostima i najnaprednijim uvidima”, izjavio je Punit Renjen, globalni predsjednik Deloittea.

Najbrži rast, od 15,2 posto, Deloitte je ostvario od usluga konsaltinga zbog pružanja pomoći vodećim organizacijama u osmišljavanju, isporuci i vođenju poslovanja u budućnosti koju obilježavaju dosad nezapamćene promjene. Odjel poreznih i pravnih usluga zabilježio je drugi najveći rast prihoda na globalnom nivou od 8,5 posto usljed zahtjeva klijenata za globalno integriranim i digitalno naprednim uslugama koje bi osigurale povjerenje klijenata u okviru složenog okruženja koje se brzo mijenja. Radikalne globalne porezne reforme i one u nastanku (uključujući digitalizaciju izvješćivanja, promjenjivo političko okruženje i sve veća očekivanja u pogledu transparentnosti multinacionalnih poduzeća) te potražnja za integriranim pravnim uslugama temelj su predmetnog rasta.

Prema podjeli po regijama, najbrže je rastao prihod Azijsko-pacifičke regije stopom izraženoj u lokalnoj valuti od 11,6 posto, potom je uslijedio prihod Sjeverne i Južne Amerike sa stopom rasta od 10,4 posto, te na kraju prihod Evrope, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) sa stopom od 7,9 posto.

U protekloj godini Deloitte je zaposlio više od 90.000 stručnjaka, što je u odnosu na prethodnu godinu porast od 9 posto te trenutno zapošljava oko 312.000 stručnjaka diljem svijeta.

Deloitte smatra da njegova radna snaga mora odražavati svijet koji ga okružuje ako se namjerava uspješno suočiti s najvećim izazovima svojih klijenata te je ove godine pokrenuo inicijativu za globalnu koordinaciju svojih napora u području različitosti i uključivosti. Glavni je prioritet inicijative privući, zadržati i povećati zastupljenost žena i manjina na svim nivoima Deloittea.

Osim po prihodima, Deloitte je prema najnovijem izvještaju Brand Finance Commercial Services 50 za 2019., pretekao konkurente iz „Velike četvorke“ i postao najvrjedniji i najjači komercijalni brand za pružanje usluga na svijetu. Vrijednost našeg branda narasla je 42 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno otprilike USD 30 milijardi, više nego bilo koje drugo društvo u sektoru pružanja profesionalnih usluga.

Puni potencijal

„Duboko smo počastvovani što nas je Brand Finance prepoznao kao najjači i najvrjedniji brand u području pružanja profesionalnih usluga“, izjavila je Sabina Softić, partnerica i voditeljica ureda Deloittea.

Iako smo ponosni na svoj napredak, znamo da imamo još posla kako bismo narednoj generaciji lidera omogućili da ostvare svoj puni potencijal. Nastavljamo služiti javnom interesu te raditi na vraćanju povjerenja na tržišta kapitala. Posebno se trudimo povećati ulaganja u učenje i razvoj kako bismo izgradili radnu snagu sa dubokim znanjem, mogućnostima i uvažavanjem vrhunskih uloga“.

Ovi uspjesi klasičan su primjer Deloitteove želje da ostvari bitan učinak za svoje klijente, ljude i društvo. Deloitte obilježava visokovrijedna, napredna i tehnološki snažna strategija zapošljavanja te kultura odvažnosti, inovacije, uključivosti, blagostanja i poštenja. Neprekidno težimo ostvarenju uključivog i savremenog radnog okruženja u kojem svi mogu napredovati, biti svoji i ostvariti uspješnu karijeru.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here