Krajem septembra potpuna normalizacija proizvodnje nafte

Napadi u postrojenju za preradu Abqaiq i naftno polje Khurais prepolovili su proizvodnju Kraljevine i zaustavili oko pet posto svjetske proizvodnje nafte

50
Nafta

Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman izjavio je u utorak navečer da će se proizvodnja nafte u njegovoj zemlji normalizirati krajem septembra pošto je u subotu bila prepolovljena zbog napada na naftna postrojenja.

Zadržati ulogu

“Imam dobre vijesti za vas (…) snabdijevanje međunarodnih tržišta naftom vratila se na novo na kojem je bila prije napada”, rekao je ministar na konferenciji za novinare u Džedi, prenosi ARAB News.

“U zadnja dva dana smo obnovili polovinu izgubljene proizvodnje”, dodao je, najavivši da će se saudijska proizvodnja potpuno normalizirati krajem septembra.

Princ je rekao da će Saudijska Arabija zadržati svoju ulogu sigurnog dobavljača globalnih naftnih tržišta. Dodao je da Kraljevina, vodeći svjetski izvoznik nafte, mora poduzeti stroge mjere kako bi spriječila daljnje napade.
“Gdje biste pronašli kompaniju na cijelom ovom svijetu koja je prošla kroz tako razorni napad i izašla poput feniksa?”

Napadi u postrojenju za preradu Abqaiq i naftno polje Khurais prepolovili su proizvodnju Kraljevine i zaustavili oko pet posto svjetske proizvodnje nafte.
Kraljevina će dostići 11 miliona barela dnevno (bpd) kapaciteta do kraja  septembra i 12 miliona bpd do kraja oktobra, najavio je princ Abdulaziz.
Iako su Sjedinjene Države optužile Iran za napade, princ je rekao da Rijad ne zna ko stoji iza subotnjih napada na saudijska naftna postrojenja za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici.

Rekao je da Rijad – koji je počeo istragu i pozvao međunarodne stručnjake da joj se priključe – radi na prikupljanju ‘dokaza u skladu s međunarodnim standardima’.

Uprkos subotnjim napadima, rad saudijske superkompanije Saudi Aramco ‘nastavlja se po planu’ rekao je predsjednik njegova upravnog odbora Jassir al – Rumajan.

Komercijalna osnova

‘Nećemo ni sa čim stati’, rekao je na istoj konferenciji.

Saudijska Arabija je prije napada proizvodila 9,9 miliona barela na dan, od čega je izvozila 7 miliona, uglavnom u azijske zemlje.

Saudijska proizvodnja je zbog napada pala na 5,7 miliona barela na dan, što je oko 6 posto svjetskog snabdijevanja naftom.

Kako navodi saudijska novinska agencija (SPA) u septembru neće doći do pada izvoza iz Kraljevine, što znači da na prihod neće uticati, ni  u ovom ni  sljedeći mjesec napad na naftna postrojenja.
Princ Abdul Aziz bin Salman objasnio je da Aramco posluje na komercijalnoj osnovi, a država regulator.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here