Svjetska premijera filma ‘Sin’ Ines Tanović otvara večeras 25. SFF

Zaljubljenicima sedme umjetnosti Festival tokom osam dana ove godine donosi 270 filmova koji će biti prikazani kroz 18 programa

132
Sin

Svjetskom premijerom filma “Sin” bh. rediteljice Ines Tanović, čije će paralelne projekcije biti upriličene u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu Raiffesen, večeras će početi najveća regionalna filmska smotra – jubilarni 25. Sarajevo Film Festival (SFF).

Crveni tepih

Zaljubljenicima sedme umjetnosti Festival tokom osam dana ove godine donosi 270 filmova koji će biti prikazani kroz 18 programa. Ostvarenja dolaze iz 56 zemalja, a bit će zabilježeno 68 svjetskih premijera te 12 međunarodnih.

Ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu Sarajevo, koju je čast da vodi dobio mladi bh. glumac Igor Skvarica, prethodit će prijem dobrodošlice te svečanost na Crvenom tepihu kojim će i ovaj put prošetati mnoge regionalne i svjetske filmske zvijezde i autori.

Festivalska atmosfera već dominira glavnim gradom BiH, pretvarajući Sarajevo u mjesto filmske magije, turističkog sjecišta i dobrog provoda uz brojne prateće sadržaje. Turisti su već opsjeli grad, ugostitelji pružaju maksimum da se dokažu kao dobri domaćini, dok se paralelno vrše završne pripreme kako bi večerašnje otvaranje Festivala i njegovi sadržaji protekli u najboljem svjetlu.

Na SFF-u će višestrukom oskarovcu Alejandru Gonzalezu Inarritu, oskarovcu Pawelu Pawlikowskom te francuskoj filmskoj i pozorišnoj glumici Isabelle Huppert biti uručeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj industriji. Pored njih, Festivalu će prisustvovati i druga značajna imena filmske industrije, poput oskarovca Eugenia Caballera, dobitnika Zlatne palme Rubena Ostlunda, meksičkog glumca Gaela Garcie Bernala, ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog medvjeda Nadava Lapida, ali i mnogi regionalni autori.

Pokroviteljstvo UNESCO-a

Program Posvećeno ponudit će bogatu retrospektivu radova oskarovca Pawela Pwlikowskog, dok najveći interes publike vlada za Open Air program u Ljetnom kinu Raiffesen, popularnom Metalcu.

Ovogodišnje 25. izdanje Sarajevo Film Festivala održava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

O filmu

“Sin” je priča o Armanu kojeg su kad je bio beba usvojili Jasna i Senad koji nisu mogli imati djecu. Međutim, četiri godine kasnije Jasna rađa Dadu. Arman se čitav život teško nosi s činjenicom da je usvojen. Pun eksplozivne energije, sa svojim školskim drugovima neprestano upada u nevolje. Iako iznimno inteligentan, označen je kao “problematično dijete”.

Sigurno i voljeno se osjeća jedino kod Jasninih roditelja. Istovremeno, Arman radi sve što je u njegovoj moći kako bi skrenuo Dadu s puta samouništenja. Uprkos svemu što čini, njegovi roditelji negativno tumače njegovu uključenost i krive ga za sve probleme koje imaju s Dadom.

Uloge u flmu ostvarili su Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Lidija Kordić i Hamza Ajdinović.

Govoreći o pristupu filmu, Ines Tanović je na današnjoj konferenciji za medije upriličenoj nakon press projekcije tog ostvarenja, istakla da je ona majka, da ima sina i da to jeste odgovornost. Ali također se zapitala kako bi se osjećala da je majka djeteta koje nije njeno biološko te istakla da je odgovornost tih roditelja velika.

Snežana Bogdanović, govoreći o ulozi majke dječaka, ocijenila je da su glumci ti koji trebaju da razumiju svijet oko sebe iako nemaju slična lična iskustva.

“Nije mi bilo teško da razumijem priču koju je Ines željela da ispriča. Mislim da ne postoji nešto kao što je perfektno roditeljstvo. U tom procesu svi pravimo neke greške”, ustvrdila je Bogdanović, istakavši da svi roditelji žele ne povrijediti dijete u procesu odrastanja.

Smatra da je jako bitno osvjetljavati svakodnevne stvari.

Uliks Fehmiu ocjenjuje značajnim što je Ines Tanović odlučila da napravi film koji govori o mladima danas, o tome šta se dešava s njima i šta im se nudi.

Dino Bajrović koji tumači lik Armana rekao je da mu je iskustvo odrastanja u Sarajevu pomoglo da izgradi lik.

“Bio sam dosta nemiran dok sam odrastao, sretao sam se s raznim profilima ljudi. I ta neka iskustva su mi jako pomogla”, rekao je Bajrović.

Govoreći o nasilju koje je primjetno u filmu i koje je sastavni dio odrastanja u Sarajevu, Ines Tanović naglašava da piše o onome što vidi oko sebe.

“Ne pravim skicu nečega što želim da kažem. To je jednostavno to. Kad to vidim na filmu tek onda osjetim koliko tu ima slojeva koje sam možda i nesvjesno pokrenula”, navela je ona.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here