Svjetski priznati filmski profesionalci gosti programa Talents Sarajevo

Sarajevo Film Festival i ove godine će u okviru programa Talents Sarajevo ugostiti brojne talentovane filmaše kao i mlade filmske kritičare

55
SFF

Sarajevo Film Festival i ove godine će u okviru programa Talents Sarajevo ugostiti brojne talentovane filmaše kao i mlade filmske kritičare iz regije koji će u sklopu brojnih master-classova, diskusija, panela i radionica imati priliku da se međusobno upoznaju i uče od nekih od najboljih filmskih stručnjaka i umjetnika današnjice.

Bogata karijera

„Innocence Un/Protected“, tema ovogodišnjeg izdanja Talentsa Sarajevo, referenca je na film “Nevinost bez zaštite” Dušana Makavejeva. Na taj način Talents Sarajevo odaju počast nedavno preminulom velikanu jugoslavenske i svjetske kinematografije i istinskom prijatelju Sarajevo Film Festivala.

Trinaesto izdanje Talentsa Sarajevo predavanjem o svom radu otvorit će meksički produkcijski dizajner Eugenio Caballero.

Dobitnik nagrade Oscar za rad na filmu Guillerma del Tora “Panov Labirint” u svojoj bogatoj karijeri surađivao je i s Jimom Jarmuschom, Bazom Luhrmannnom, Sebastiánom Corderom i Alfonsom Cuarónom.

U okviru potprograma „Directors Summit“, pod vodstvom Gyule Gazdaga, mladi reditelji će imati priliku susresti se i s Cristijem Puiuom, Bélom Tarrom i Aidom Begić.

Cristi Puiu jedan je od najznačajnijih autora rumunjskog novog talasa, poznat po ostvarenjima Smrt gospodina Lazarescua” i “Sieranevada”. Béla Tarr kultni je mađarski filmmejker čije će sedmoipolsatno remek-djelo SÁTÁNTANGÓ u restauriranoj 4K verziji imati priliku da pogleda i publika ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Aida Begić uspješna je bosanskohercegovačka redateljica s tri dugometražna filma “Snijeg”, “Djeca” i “Ne ostavljaj me”.

Profesionalno usavršavanje

To su samo neki od brojnih gostiju 13. izdanja Talentsa Sarajevo, koji će ugostiti 64-oro perspektivnih režisera, producenata, scenarista, glumaca, snimatelja, montažera i filmskih kritičara iz zemalja Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Osim što okuplja mlade filmaše i pruža im priliku za profesionalno usavršavanje, Talents Sarajevo upoznaje svoje učesnike s radom etabliranih filmskih stručnjaka, informiše ih o najnovijim trendovima u filmskoj industriji i predstavlja ih regionalnoj i međunarodnoj filmskoj zajednici, saopćeno je iz Direkcije Sarajevo Film Festivala.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here