Island najskuplja država u Evropi, u regionu Hrvatska

Bosna i Hercegovina je na 34. mjestu liste najskupljih zemalja.

290

Cijene su na Islandu u prosjeku čak 56 posto više nego u ostatku Evrope, što tu ostrvsku državu čini najskupljom zemljom na Starom kontinentu.

Kada je u pitanju region, najskuplja je Hrvatska, slijedi Slovenija na 19. mjestu. Crna Gora na 30. mjestu, a slijedi je Srbija, dok se Bosna i Hercegovina nalazi na 34. mjestu liste najskupljih zemalja.

Prema posljednjim podacima Eurostata, na listi su se poslije Islanda našle Švicarska, Norveška i Danska.

Na Islandu živi 355.000 ljudi, a kao razlog za paprene cijene na ovom ostrvu navodi se zavisnost zemlje od uvoza namirnica, kao i visoki porezi na alkoholna pića, piše France24.

Još jedan krivac za cijene na Islandu su velike oscilacije islandske krune 2016. i 2017. godine.

Iako troškovi života mogu biti šok za turiste, Islanđani u prosjeku dobro žive, te je prošle godine prosječna mjesečna plaća prije oporezivanja iznosila više od 4.000 eura.

“Island je veoma mali. Teško je uporediti ekonomiju tako male države sa onim u zemljama koje su sto puta veće”, rekao je Conrad Gudmundson, glavni ekonomista pri Privrednoj komori Islanda.

Loše prognoze

Ipak, predviđanja centralne banke nisu pozitivna. Predviđaju da će se ekonomija na ostrvu smanjiti 0,4 posto u ovoj godini, što bi bio prvi pad u posljednoj decenijiKao razlog za ove loše vijesti navodi se pad turističkih posjeta, izazvan propašću niskobudžetnog avio-prevoznika WOW Air.

Negativne prognoze podstaknute su i viješću o rastu inflacije, koja je dostigla 3,1 u prvom kvartalu 2019. godine, čime je značajno smanjena kupovna moć u zemlji.

Dobra je vijest da bi prijeteća recesija trebalo da sruši cijene kirija, koje posljednjih godina nezaustavljivo rastu. Naime, mjesečna stanarina za jednosoban stan u centru Rejkjavika iznosi oko 1.500 eura.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here