Krize: I Katar priskočio u pomoć ekonomiji Pakistana

Za prve službene posjete Pakistanu u četiri godine, katarski emir šejk Tamim bin Hamad Al Thani obećao je ovoj zemlji dodatnu investiciju u iznosu tri milijarde dolara, što povećava ukupni iznos katarskih investicija u Pakistan na sumu od devet milijardi dolara. Katar je četvrta država koja je priskočila u pomoć ekonomiji Pakistana.

91
Pakistan

„Želim zahvaliti katarskom emiru šejku Tamimu bin Hamadu Al Thaniju za najavu ulaganja tri milijarde dolara u depozitima i direktnim investicijama u Pakistan, što potvrđuje daljnji razvoj odnosa između dvije zemlje“, objavio je na Twitteru savjetnik pakistanskog premijera Imrana Khana za finansije, Abdul Hafeez Shaikh, piše AlJazeera. Službena posjeta emira šejka Tamima bin Hamada Al Thanija Pakistanu protekla je u znaku razgovora i sporazuma o saradnji u različitim područjima, prije svega u ekonomiji, trgovini, investicijama, energetici, turizmu i školstvu, izvijestio je Gulf Times.

Al Thani je za medije izjavio da je katarska finansijska podrška Pakistanu dokaz povjerenja koje Doha ima u snagu pakistanske ekonomije i u viziju i dobro vođenje trenutne vlade premijera Imrana Khana. „S ovim novim paketom investicija, obim katarsko-pakistanske ekonomske saradnje doseći će devet milijardi američkih dolara“, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Katara. Katarski paket pomoći vrijedan tri milijarde dolara povećao je sumu ukupnih zajmova koje su Pakistanu ponudile četiri zemlje s kojima gaji prijateljske odnose na 15,8 milijardi dolara u samo jednoj godini.

Pomoć uz uslove

Pakistanci jedva spajaju kraj s krajem usljed visoke inflacije koja je dosegla najviši nivo u pet godina. Administracija premijera Imrana Khana je s ciljem stabilizacije ekonomije već potpisala sporazume s nekoliko država uključujući i Kinu koja je osigurala ukupno 4,6 milijardi dolara, te Saudijsku Arabiju, ali još uvijek treba paket pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu šest milijardi dolara, a tu pozajmicu prate uslovi poput smanjenja javne potrošnje. Saudijska Arabija ranije je osigurala Pakistanu tri milijarde dolara zajma, a pozajmicu u istom iznosu obećali su i Ujedinjeni Arapski Emirati, piše Reuters.

„Rast bruto domaćeg proizvoda Pakistana smanjen je u jednoj godini sa 5,8 posto na tri posto, gotovo za polovinu, zbog čega je vlada pristala na uslove Međunarodnog monetarnog fonda koji znače i veće oporezivanje. Bit će veoma teško“, ocijenio je za AlJazeeru politički ekonomista Akbar Zaidi. AlJazeera podsjeća da nije jednostavno baviti se ekonomskim problemima uz političke probleme koje Pakistan ima sa svojim susjedima, Afganistanom i Indijom, zbog čega nastoji poboljšati odnose s drugim zemljama, poput Saudijske Arabije, istovremeno tvrdeći da to ne znači podršku ratu u Jemenu.

Osim što je njegov BDP na najnižem nivou u posljednjih devet godina, Pakistan se bori i s velikom nezaposlenošću te raširenom korupcijom, a predviđanja govore da će se inflacija kretati između 11 i 13 posto u ovoj fiskalnoj godini. Inflacija je u godini dana, od maja 2018. do maja 2019, narasla na 9,2 posto, a vlada je kao odgovor na sve veću inflaciju uvela niz različitih novih poreza građanima Pakistana. Pakistanci se danas muče da priušte osnovne namirnice čije su cijene porasle za 200 posto. Sve zajedno rezultiralo je jednom od najvećih ekonomskih kriza u historiji Pakistana.

Rekord u obimu pozajmica

Za sve navedeno mnogi krive nesposobnost vlade Imrana Khana kojoj nije preostalo ništa drugo nego obratiti se MMF-u. Ministarstvo finansija Pakistana nije objavilo pod kojim uslovima je Katar obezbijedio najnoviju finansijsku pomoć, a pakistanski list na engleskom Express Tribune podsjeća da kineska pozajmica u obliku depozita od dvije milijarde dolara dolazi uz kamatnu stopu od jednog procenta, a 2,6 milijardi uz kamatnu stopu od oko 5,5 posto, dok će zajmove Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata Pakistan otplaćivati uz kamatnu stopu od 3,2 posto.

Osim što su dogovorili saradnju na području trgovine i ekonomije, Pakistan i Katar su potpisali memorandum o razumijevanju za saradnju u polju razmjene finansijskih informacija s ciljem sprečavanja pranja novca i tokova finansiranja terorizma. Nije poznato koliki dio obećanog iznosa će biti u obliku depozita Državnoj banci Pakistana koji bi pomogao ublažiti sve brže topljenje rezervi, izvijestio je Express Tribune. Uprkos velikoj novčanoj pomoći, zvanične monetarne rezerve u Državnoj banci Pakistana iznose samo 7,6 milijardi dolara, a nova otplata duga od 700 miliona dolara međunarodnim kreditorima dodatno će ih oslabiti.

Vlada premijera Imrana Khana postavit će novi rekord u pozajmljivanju u godini dana, piše Economic Times, a najava najnovije finansijske pomoći Katara stigla je samo tri dana prije roka do kojeg je Pakistan morao platiti 700 miliona dolara duga međunarodnim kreditorima. MMF od Pakistana traži i da svoje kratkoročne zajmove promijeni u dugoročne kako bi lakše otplaćivao dug, budući da trenutno izdvaja 41 posto budžeta na otplatu duga. Nesposobnost da poveća izvoz ostavila je vladi Pakistana samo mogućnost oslanjanja na bilateralne i multilateralne kreditore. Izvoz je u prvih 11 mjeseci vlade premijera Khana pao za dodatni procenat.

Ističući da razumije poteškoće u kojem se nalazi pakistanska nacija, Khan je od Pakistanaca zatražio da „budu jaki“ dok se vlada ne uspije izboriti s prezaduženošću. „Istina je da se naš narod trenutno suočava s teškoćama. Struja je skupa, plin je skup. Ali želim da razumijete zašto cijene rastu. Zato što su ovi sektori prezaduženi, a s dugom se možete nositi samo na dva načina: dodatno se zaduživati, što više ne možemo raditi jer smo prezaduženi, ili podići cijene“, izjavio je Khan prije nekoliko sedmica obraćajući se prisutnima pri otvaranju bolnice u Rawalpindiju, te dodao da će Pakistanci morati „teško živjeti“ dok vlada ne „popravi sistem“ i ne otplati dugove.

 

 

 

PREKOTamara Zablocki
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here