Joga pomaže u održanju uma i tijela mladim

Praktikovanje joge može poboljšati brojne aspekte fizičkog i mentalnog zdravlja kod starijih osoba.

61

Analiza 22 klinička ispitivanja pokazala je da praktikovanje joge može poboljšati brojne aspekte fizičkog i mentalnog zdravlja kod starijih osoba. Milioni ljudi iz svih kultura širom svijeta danas praktikuju jogu vjerujući da im ona pomaže u borbi sa stresom i održavanju zdravlja, a neka istraživanja su dosad pokazala da je njihov osjećaj temeljen na činjenicama. Niz istraživanja iz 2017. pokazao je da osobe koje praktikuju jogu rjeđe imaju tjeskobu i depresiju, a nedavna studija otkrila je da joga ublažava simptome reumatoidnog artritisa.

Naučni tim s Univerziteta u Edinburghu fokusirao se na različite programe joge u trajanju između jednog i sedam mjeseci te njihov efekat na fizičko i mentalno zdravlje. Tim je efekte joge uporedio s učinkom drugih laganih fizičkih aktivnosti, poput hodanja te svoje rezultate objavio u International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Tim je otkrio da osobama starijim od 60 godina, u poređenju s nepraktikovanjem bilo koje fizičke aktivnosti, joga pomaže u poboljšanju ravnoteže, fleksibilnosti i pokretljivosti, kao i snage ruku i nogu, a pokazalo se učinkovitim i u smanjenju simptoma depresije, poboljšalo kvalitet spavanja i općenito vitalnost. U poređenju s drugim laganim fizičkim aktivnostima, joga se pokazala učinkovitijom za jačanje tijela starijih osoba, kao i za fleksibilnost.

„Veliki procenat starijih odraslih osoba nisu fizički aktivni i ne drže se preporuka za vježbe jačanja mišića i održavanja ravnoteže“, istakla je Divya Sivaramakrishnan, autorica analize, dodajući da joga može biti jednostavna i privlačna forma fizičke aktivnosti za ovu populaciju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here