Psihologija: Naučite rješavati konflikte, ako želite biti uspješni

Konfliktne situacije nije moguće predvidjeti. Možete ih izbjegavati, ali ne možete im pobjeći.

195
Psihologija

Ako ste nadređeni, rješavanje konfliktnih situacija spada u vaš posao. Što ste više u stanju prepoznati i razumijeti prirodu konflikta, a zatim i ponuditi kvalitetno rješenje, to ćete biti uspješniji. Konflikt menadžment spada u jednu od najvažnijih mekih vještina uspješnih ljudi, posebno (budućih) lidera.

Izbjegavanje konflikta rijetko je dobra ideja jer dozvoljava da problem raste i postaje sve teže rješiv. Sigurno ste svi barem jednom u životu imali prilike upoznati šefa koji je nastojao izbjeći konfliktne situacije pod svaku cijenu. U odgoju to bi rezultiralo razmaženom djecom, a u poslu izbjegavanje konflikta stvara slabe lidere.  Ipak, izbjegavanje konfliktnih situacija nije samo odlika “slabića”. Postoje brojni pametni, sposobni i profesionalni lideri koji nisu u stanju držati pod kontrolom svoj tim ili projekt jer im nedostaje volje ili nisu u stanju spriječiti razvoj konflikta koji može poprimiti neviđene razmjere.

Konflikti nisu ugodni, ali ne moraju vam predstavljati niti uteg u svakodnevnom poslovanju, razvoju timova itd. Imajte na umu samo nekoliko ključnih stvari:

 Insistirajte na jasnim informacijama

Ovo je posebno korisna metoda za sprječavanje konfliktnih situacija. Iako vam neće uvijek pomoći, olakšat će svakodnevicu. Većina konfliktnih situacija može se predvidjeti na način da napravite odmah i sagledate situaciju u širem kontekstu. Naprimjer, ako neko od vaših zaposlenika pošalje e-mail koji se lako može pogrešno shvatiti, zatražite detaljnije pojašnjenje.

  1. Budite proaktivni

Definirajte što je ili nije prihvatljivo/korisno u određenoj situaciji. U prethodno navedenom primjeru to može značiti kreiranje obrasca koji zaposlenik može popuniti kako bi vas ili tim informirao o određenim aktivnostima. Na taj način izbjegavate pisanje maila koji se može pogrešno shvatiti, a dobivate detaljno pojašnjenje odmah, umjesto da ga tražite naknadno.

  1. Birajte svoje bitke

Izazivanje ili traženje sukoba, samo zato jer “vi to možete”, nije osobina kvalitetnog lidera. Postoje više i manje bitni konflikti – nemojte svoju energiju trošiti uzalud.

Sljedeći put kad se suočite s konfliktnom situacijom, pokušajte primijeniti pet koraka koji će vam pomoći da situaciju zadržite pod kontrolom:

  1. Stanite i razmislite. Nemojte reagirati odmah. Prve reakcije u pravilu su emocionalne, a osjećaji će produbiti sukob. Zastanite i udahnite.
  2. Priznajte da sukob postoji. Pokušajte reći nešto poput “Osjećam napetost. Idemo razgovarati o tome.”
  3. Aktivno slušajte. Dok druga osoba govori, zaustavite tok vlastitih misli i aktivno slušajte – informaciju koju čujete nemojte zloupotrebljavati kako biste kreirali protuargument. Umjesto toga, postavljajte pitanja. Ponavljajte ključne fraze kao što su “Razumijem što želiš reći…” i ne pokušavajte se braniti pod svaku cijenu.
  4. Držite se teme. Kada dajete povratnu informaciju koncentrirajte se na aktuelni problem, a ne na ono što se dogodilo prije tjedan dana. Budite konkretni i slikoviti, koncentrirajte se na vlastite misli, osjećaje i želje. Možete reći nešto poput “Evo što ja očekujem, a evo što se zapravo dogodilo. Razgovarajmo o propustu.”
  5. Pokažite poštovanje. Neovisno o tome kako druga osoba reagira, ostanite smireni i dostojanstveni. Ukoliko emocije ili ponašanje druge osobe sprječavaju konstruktivan razgovor i dogovor, uzmite pauzu i porazgovarajte s osobom tek kada se malo smiri.
 Konflikt je prilika

Učitelji često govore o situacijama u kojima su nastajale važne lekcije za učenike – upravo je takva situacija svaki konflikt. Kada postoje dvije strane i dva suprotna mišljenja, to je jedinstvena prilika za učenje, inovaciju pa čak i team building.

Izvrsni lideri ne izbjegavaju konflikte, već ih promatraju kao alat koji zbližava ljude. Kada postoji želja da se konflikt riješi, onda ga je i moguće riješiti svaki put, a od toga profitiraju obje strane.

Način na koji se nosite s konfliktnim situacijama nešto je na čemu možete svakodnevno raditi i neće trebati dugo da shvatite kako iz konfliktnih situacija izvući ono najbolje, kako za posao tako i za razvoj svojih zaposlenika.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here