Razotkriveni uvriježeni mitovi o spavanju

Rebecca Robbins sa Odjela za javno zdravlje pri Univerzitetu u New Yorku i njen tim proveli su istraživanje objavljeno u časopisu Sleep Health te izdvojili tri najčešća mita o spavanju.

74

Oko 35 posto odraslih spava manje od sedam sati svake noći, govore podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Stručnjaci nedostatak sna povezuju s nizom zdravstvenih problema koji uključuju i gojaznost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti i mentalne bolesti. Pravoj krizi manjka sna, kako je nazivaju stručnjaci, doprinose i uvriježeni mitovi o spavanju koje je potrebno raskrinkati. S tim ciljem, Rebecca Robbins sa Odjela za javno zdravlje pri Univerzitetu u New Yorku i njen tim proveli su istraživanje objavljeno u časopisu Sleep Health.

Tim je analizirao više od 8.000 internetskih stranica s ciljem da otkrije najčešća vjerovanja o spavanju te provjerio koliko ona imaju veze s naučnim dokazima. Robbins i njene kolege izdvojili su tri najčešća mita o spavanju: da osoba može dobro funkcionirati ako spava pet ili manje sati svake noći, da je glasno hrkanje normalna pojava te da pijenje alkohola prije spavanja pomaže da spavamo.

Prvi mit je onaj koji na dugi rok najviše šteti zdravlju, a rješenje nije ni spavanje tokom dana jer se njime ne nadoknađuje manjak sna u toku noći. Hrkanje, s druge strane, može biti bezazleno, ali i znak apneje u snu. Od apneje pate milioni ljudi u svijetu, koja, ukoliko se ne liječi, može dovesti do srčanog i moždanog udara ili depresije. Na koncu, pijenje alkohola sprečava duboki san u kojem se i najviše odmorimo.

Manjak kvalitetnog sna može oslabiti i imunitet te uticati na proizvodnju hormona i inzulinsku rezistenciju, pojasnio je tim.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here