U Sarajevu se održava treći Austrijski bal!

Sarajevskom Vijećnicom će tako opet odzvanjati note klasičnih kompozitora, Schuberta, Mozarta, ali i modernijih plesova, tanga i milonge

54
Austrijski bal

Za tačno mjesec, u subotu, 8. juna 2019., sa početkom u 20 sati održat će se treći po redu Austrijski bal u Bosni i Hercegovini. Sarajevskom Vijećnicom će tako opet odzvanjati note klasičnih kompozitora, Schuberta, Mozarta, ali i modernijih plesova, tanga i milonge.

Partneri i prijatelji

Udruženje Austrijski bal u Bosni i Hercegovini, i Grad Sarajevo, sa svojim partnerima i prijateljima, uz podršku Ambasade Republike Austrije u BiH, ovom organizacijom nastavlja tradiciju organiziranja bala, kojom se Sarajevo postavlja na ekskluzivnu kulturnu mapu svijeta, kao jedan od gradova u kojem se održava bal, simbol elegancije i romantike.

U protekle dvije godine, Bal je okupio skoro 500 učesnika, kulturnih radnika i umjetnika iz Austrije i Bosne i Hercegovine, a više od 3000 posjetilaca uživalo je u muzici, plesu i nastupima vrhunskih umjetnika. Ove godine očekuje se preko 200 izvođača i 1.000 posjetitelja.

Ove godine, organizatori najavljuju učešće renomiranih umjetnika, kao što su Sonja Šarić i Wilfried Zelinka, iz Opere Grada Graza, ali i provjereni prijatelji Bala, kao što je Robert Werner, poznati pijanista i zabavljač iz Beča.

Austrijski bal je već postao tradicija u Sarajevu, to je događaj na koji dolaze ljudi iz cijele Bosne i Hercegovina, ali i inostranstva, svi koji uživaju u klasičnim plesovima i izvedbama vrhunskim umjetnika.

Zaljubljenici plesa

I ove godine, članovi plesnog kluba „Aster“ iz Sarajevo će otvoriti bal, kojima će se, sigurno, pridružiti mnogi zaljubljenici bečkih opernih plesova. Tradicija Bečkog opernog bala seže još od 19. stoljeća, i od tada se raširila svuda po svijetu i nema osobe koja danas ne zna prepoznati bar dva takta predivnog valcera „Na lijepom, plavom Dunavu“.

Austrijski bal u Sarajevu je mjesto stvaranja novih i produbljivanja već postojećih kulturnih, političkih, privrednih i humanitarnih veza između Republike Austrije i Bosne i Hercegovine. Balske haljine, frakovi, klasični plesovi, ali prije svega dobar provod i nova poznanstva su ono što čini ovaj događaj jedinstvenim i rado posjećenim u cijelom svijetu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here