Evropske firme obećale poduzeti korake za suočavanje s prioritetnim izazovima 21. vijeka

Evropski okrugli sto industrijalaca (ERT) dogovorio je šest ciljeva

41
ERT

Evropski okrugli sto industrijalaca (ERT) dogovorio je šest ciljeva. Kako navodi ova organizacija, Evropa mora poduzeti hitne korake da bi bila u stanju suočiti se s izazovima ubrzanog tehnološkog razvoja.

Evropski okrugli sto industrijalaca (ERT), grupa od 55 glavnih izvršnih direktora i predsjednika uprava velikih evropskih firme, koje su zajedno odgovorne za otprilike pet miliona radnih mjesta širom svijeta te o njima ovise i brojna druga radna mjesta, danas je u raspravi o zajedničkoj politici donio najveću kolektivnu odluku u povijesti organizacije.

 Civilno društvo

U novom dokumentu Osnaživanje pozicije Evrope u svijetu ukazuje se na mir i prosperitet koji je evropska integracija donijela građanima kroz proteklih sedam desetljeća, ali i navodi da bez aktivnosti koordiniranih između vlada, civilnog društva i privatnog sektora Evropa neće biti u stanju svojim građanima ponuditi odgovore na najvažnija pitanja stoljeća.

Ove velike firme su se po prvi put zajedno obavezale poduzeti niz nastojanja s ciljem povećanja prosperiteta građana i njihovog povjerenja u sposobnost Evrope da se pobrine za njih. Ta su nastojanja sljedeća:

Rast ulaganja – Firme članice ERT-a ulažu više od 50 milijardi eura godišnje u istraživanje i razvoj. Firme članice ERT-a spremne su ulagati čak i više u skladu s ispravnim politikama.

Stvaranje dodatne vrijednosti za društvo – Članice ERT-a obvezale su se pokrenuti dugoročnu kampanju promicanja inkluzije i raznolikosti u firmama u cijeloj Evropi. ERT će osnažiti interakciju s društvom i razviti politike temeljene na najboljim praksama.

Nastavak digitalne transformacije – Firme članice ERT-a ubrzat će vlastite strategije digitalizacije, razvoja podataka i umjetne inteligencije.

Razvoj vještina – Firme članice ERT-a značajno će povećati broj kvalitetnih poslovno-obrazovnih partnerstava, uključujući stažiranje u sklopu cjeloživotnog učenja, pripravnički staž i mogućnosti prvog zaposlenja te obuku i postojeće i buduće radne snage u traženim vještinama u području digitalizacije, automatizacije i umjetne inteligencije.

Potpora trgovini i poslovanju – Firme članice ERT-a aktivno će podupirati EU u učinkovitom provođenju poslovne diplomacije s ciljem ostvarivanja poštene i slobodne trgovine te inkluzivnog globalnog rasta.

Energetska tranzicija

Ostvarivanje energetske tranzicije i suočavanje s problemom klimatskih promjena – Firme članice ERT-a surađivat će sa zakonodavcima u EU i na razini pojedinih zemalja kako bi osigurale da Evropa donese prave politike koje su potrebne za omogućavanje energetske tranzicije, u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma o klimi.

Zoltán Áldott, predsjednik Nadzornog odbora MOL-a i Slovnafta te član ERT-a, izjavio je sljedeće:

„Kao vodeća korporacija u regiji, na ERT-ovih šest ciljeva ne gledamo samo kao na simboličnu gestu. MOL Grupa ozbiljno je posvećena tim ciljevima na svim tržištima te u svim članicama Grupe. Izazovi današnjice su globalni, ali da bismo osnažili Evropu, ključni ekonomski subjekti moraju biti u stanju predstaviti učinkovita rješenja na evropskoj razini. Više uopće nije upitno da ove ciljeve smatramo prioritetima u našem radu na stvaranju vrijednosti.“

Uz šest ciljeva ERT-a, članice su također pozvale institucije EU, posebno Parlament i Komisiju, da se usmjere na šest prioriteta u politikama u narednim godinama: osnaženje jedinstvenog tržišta, povećanje konkurentnosti, poticanje digitalne transformacije, rješavanje problema nedostatka kvalificirane radne snage i suočavanje s problemom klimatskih promjena.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here