Njemačka želi naše ljude, ali ne i naše firme

Otežanim provođenjem Međudržavnog sporazuma između BiH i Njemačke ugrožena je realizacija postojećih i sklapanje novih poslova bh. kompanija s njemačkim partnerima. Komorski sistemi i privrednici apeliraju na državni vrh da se angažira na aktivnom rješavanju ovog problema.

377
Detašmani Njemačka

Ugrožen je sporazum o angažiranju radnika iz Bosne i Hercegovine u Njemačkoj koji je naša država naslijedila iz vremena Jugoslavije. Radi se sporazumu prema kojem firme koje posluju u BiH mogu slati legalno radnike u Njemačku. Najviše su angažirani bh. radnici iz građevinskog sektora. BiH ima 2.000 detašmana, radnih dozvola za rad u Njemačkoj. Prethodnih godina iskorištenost ovih dozvola bila je oko 100 posto, dok je u prošloj godini iskorištenost iznosila samo 81 posto. Naime, Ambasada SR Njemačke u BiH sada radnicima veoma sporo izdaje vize i naše firme u Njemačkoj gube poslove. Jedino je rješenje da se direktnim angažmanom vrha države sačuva Međudržavni sporazum između BiH i SR Njemačke.

Tišina iz Ambasade

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH) organizirala je u Sarajevu sastanak na temu problematike sprovođenja Međudržavnog sporazuma, čime je ugrožena ne samo realizacija poslova koje su bh. kompanije već ugovorile s njemačkim partnerima, već i sklapanje novih poslovnih aranžmana. Cilj organizacije sastanka bio je da se još jednom ukaže na problem detaširanih radnika te u saradnji sa relevantnim institucijama u BiH pokuša iznaći rješenje navedenog problema.

„Osnovni problem je sporost Ambasade Njemačke u BiH prilikom izdavanja radnih viza. Prošle godine ostalo je nerealizirano oko 20 posto detašmana. Dakle, jedna fabrika od blizu 350 ljudi nije zaposlena, a sve zbog sporosti u izdavanju viza. Uzmemo li u obzir da se prihodi ostvaruju u našoj zemlji, ovdje se pune penzioni fondovi, zdravstvo i ostalo, te da je godišnji promet od oko 100 miliona bio za 19 posto manji sa tendencijom daljeg pada, radi se o višestrukoj šteti za BiH. Ako se nastavi ova tendencija sporog izdavanja viza, mi ćemo izgubiti ovaj projekt“, rekao je potpredsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić.

Dodao je i da je već održano niz aktivnosti i sastanaka u vezi s ovom problematikom, ali da oni nisu urodili plodom.

„Na današnji sastanak poziv je upućen i predstavnicima Ambasade, ali su nas obavijestili da ne mogu prisustvovati. Kandidirali smo ovo pitanje i na zajedničku komisiju BiH – Njemačka, ali već godinama čekamo rješenje“, naglasio je Egrlić.

Vrh države

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić ovom prilikom istaknuo je da je problem počeo još 2017. godine.

„Komplikovane procedure izdavanja viza za Njemačku dovele su do toga da se trenutno za termin intervjua za vizu čeka oko tri mjeseca. Potreban je dodatni angažman institucija BiH kako bi se ovo pitanje što prije riješilo. Ne postoji institucija kojoj se komorski sistem u BiH nije obratio, ali u ovom slučaju mora se angažirati vrh države“, poručio je Jašarspahić.

Sabina Jakupović iz kompanije Čenko kazala je da su ugroženi poslovi koje njihova kompanija obavlja u Njemačkoj.

„Ne radi se samo o našoj kompaniji, već o svim bh. kompanijama koje šalju radnike u Njemačku. Ponašanje Ambasade vrlo je neprofesionalno i ugrožava naše poslovanje. Imamo posla, dobro radimo u Njemačkoj, ali ovo se što prije mora riješiti. Moramo istaknuti i da sama Ambasada pokušava nam često izaći u susret, ali ni oni ne odlučuju 100 posto u ovom slučaju“, smatra Jakupović.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragiša Mekić naglasio je da je Ministarstvo odavno upoznato s ovim problemom te da su se u više navrata obraćali nadležnim u Ambasadi Njemačke u BiH.

„Naše Ministarstvo je nadležno za provedbu ovog međudržavnog sporazuma. Ukazivali smo na ovoj problem, organizirali sastanke, dobijali obećanja. Od novembra prošle godine čekamo stav Ministarstva vanjskih poslova iz Njemačke. Obećali su nam da će se riješiti ovaj problem“, kazao je Mekić.

Dodao je da bi se problem mogao riješiti po uzoru na Ambasadu Njemačke u Srbiji, gdje su kancelarije za izdavanje viza građanima i preduzećima odvojene.

Kako još nismo dobili nikakvu informaciju ponovo smo pisali Ambasadi Njemačke u BiH i namjeravamo ponovo tražiti sastanak kako bi provjerili u čemu je problem“, naglasio je Mekić.

 

 

 

PREKOMaja Hadžić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here