Italija se pridružila kineskom projektu Pojas i put

Italija je postala prva velika evropska ekonomija koja se pridružila ambicioznoj kineskoj investicionoj i infrastrukturnoj inicijativi Pojas i put (BRI), što je izazvalo negodovanja među njenim evropskim susjedima i u Sjedinjenim Američkim Državama.

1345
Kina Italija

Kina je najveći trgovinski partner Evropske unije, dok je Evropska unija drugi najveći u Kini, nakon Sjedinjenih Američkih Država. Dnevna trgovina između dvije strane u prosjeku je vrijedna više od milijarde dolara, što dovoljno govori o tome koliko je važna odluka Evropske unije kako će se odnositi prema Kini i koliko ne može priuštiti da taj odnos pokvari. No, između zemalja Evropske unije postoje velika neslaganja o pitanju mjere u kojoj treba sarađivati s Kinom. Neke države članice, prvenstveno Njemačka, s podozrenjem gledaju na Peking kao na ekonomsku i sigurnosnu prijetnju, dok druge, poput Mađarske i Grčke, rado prihvataju kineske investicije.

Stav da Kinu treba prihvatiti kao prijatelja nedavno je ilustrovala Italija, treća najveća ekonomija eurozone, čija je vlada prostrla crveni tepih za kineskog predsjednika Xi Jinpinga pri njegovoj prvoj posjeti u deset godina, a potom i potpisala učešće u trgovinskoj i infrastrukturnoj inicijativi Pojas i put. Italijanska podrška inicijativi ocijenjena je kao velika privredna pobjeda za Kinu.

„Kina je vrlo zainteresirana da sarađuje s državama Evropske unije pojedinačno, umjesto s blokom evropskih zemalja, budući da u bilateralnim odnosima ima dominantnu poziciju zahvaljujući svojoj ogromnoj ekonomskoj moći u poređenju s pojedinačnim evropskim zemljama“, ocijenila je za CNN Lucrezia Poggetti sa Instituta za kineske studije u Berlinu.

Dodatni izvor tenzija

Kineski predsjednik Xi Jinping i italijanska vlada potpisali su neobavezujući memorandum o razumijevanju o pridruživanju Italije kineskoj trgovinskoj ruti te dogovorili projekte koji pokrivaju različita područja, od trgovine, investicija, finansija, transporta, logistike, infrastrukture, održivog razvoja – ali ne pokrivaju telekomunikacije – te uključuju treće zemlje. Detalji nisu poznati budući da su sporazumi između Kine i njenih partnera u vezi s ovom inicijativom i inače tajnoviti, podsjeća Business Insider. Inicijativa Pojas i put je svojevrsni Put svile za 21. stoljeće čije se morske i kopnene veze protežu od Azije, preko Bliskog istoka, Afrike pa do Evrope, gdje je Italija prva članica grupe zemalja G7 koja se uključila u projekat.

Italija se nada da bi podrška kineskoj inicijativi mogla dati podstrek njenoj tromoj ekonomiji i otvoriti nove prilike za trgovinu i investicije, uzevši u obzir da je prosječna stopa rasta BDP-a u Italiji od 2001. godine iznosila 0,25 posto, dok je istovremeno prosjek u Evropskoj uniji iznosio 1,7 posto, što je imalo negativne posljedice na lokalno tržište i kupovnu moć Italijana. S državnim dugom od 130 posto BDP-a, Italija se nada da će uz pomoć kineskog novca finansirati pojedine infrastrukturne projekte. Od 2000. godine, Kina je u Italiju investirala 16 milijardi dolara.

„Ovo je veoma važan dan za nas, dan kad je Made in Italy pobijedila, Italija je pobijedila i pobijedile su italijanske kompanije“, izjavio je zamjenik premijera Luigi Di Maio, koji je potpisao memorandum o razumijevanju uime italijanske vlade. Italijanske kompanije također su iskoristile trodnevnu posjetu kineskog predsjednika te potpisale sporazume s kineskim partnerima vrijedne 2,5 milijardi eura, a Di Magio je izjavio da bi potencijalna ukupna vrijednost saradnje Italije i Kine kroz inicijativu Pojas i put mogla doseći i 20 milijardi eura.

Kina Pojas i put, u koji je uložila trilion dolara i koji predstavlja lični prioritet predsjednika Xia, vidi kao efikasan način da lakše dopremi svoju robu do unosnih tržišta, dok kritičari inicijativu vide kao „projekat taštine“ koji povećava zaduženost uključenih zemalja, a žale se i da projekat daje kineskim kompanijama neograničen pristup tržištima i ekonomijama dok je istovremeno kineska ekonomija još dobrano zatvorena za strane investicije. Mnoge ekonomije, uključujući SAD i Indiju, nisu bile spremne podržati inicijativu Pojas i put usljed zabrinutosti da će Kina trgovinske projekte poput ovog koristiti za svoje vojne i političke ambicije, kao i za globalni trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama.

Evropske zemlje i naročito SAD vide inicijativu Pojas i put kao način na koji će Kina proširiti svoj geopolitički uticaj. Italijanska vlada se već sukobila s Briselom u vezi s imigracionom politikom i budžetskim planovima, a novi sporazum s Kinom vjerovatno će biti dodatni izvor tenzija.

Holandski premijer Mark Rutte upozorio je Italiju da je „naivna“.

„Morate uzeti u obzir mogućnost da Kina, kroz svoje politike, radi na vlastitim nacionalnim interesima“, izjavio je Rutte.

Italijanska vlada suočava se s kritikama prvenstveno zbog toga što nije konsultovala druge države Evropske unije i SAD u vezi s geopolitičkim pitanjima u vezi s Kinom, ali ne treba ispustiti iz vida da Evropska unija dosad nije uspjela nadoći na zajedničku strategiju prema Kini koja bi odgovarala svim njenim članicama, piše Guardian.

Premda je Di Maio izjavio da „nema ničeg zabrinjavajućeg u sporazumu“, a kineski predsjednik Xi istaknuo da je „saradnja između Kine i Evrope veća od nadmetanja“ potez Italije mnogi vide kao potkopavanje pokušaja Evrope da se opire ili takmiči s kineskom ekonomskom moći. Bilateralni sporazum između Italije i Kine potpisan je samo dan nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao na koordiniran evropski pristup Kini.

Evropski lideri poput Macrona žele strožiji pristup Kini i ističu potrebu za reciprocitetom u trgovini. Macron je izjavio kako, premda bi želio da Evropska unija produbi veze s Kinom, evropski pristup mora biti ujedinjen te pozvao njemačku kancelarku Angelu Merkel i predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera na razgovor s kineskim predsjednikom. Macron je pozvao Kinu da „poštuje jedinstvo Evropske unije i njene vrijednosti“, dok je Juncker naglasio da bi evropske kompanije morale imati „isti stepen otvorenosti na kineskom tržištu kakav kineske kompanije imaju u Evropi“. Merkel je dodala da Evropljani žele učestvovati u inicijativi Pojas i put ali uz „reciprocitet“.

Korist od evropskih podjela

Macron je u Briselu izjavio da je „vrijeme evropske naivnosti prošlo“ te pozvao Evropsku uniju da se ujedini u odnosu prema Kini. „Godinama smo imali neusklađen pristup i Kina je imala koristi od naših podjela.“ Sporazum koji je Italija potpisala s Kinom bez obzira na negodovanja svojih susjeda govori da će Kina i ovog puta imati koristi od evropskih podjela. Naročito kritičan na odluku Italije je Washington, te su SAD nekoliko dana po potpisivanju sporazuma saopćile da neće slati svoje zvaničnike na ovogodišnji samit inicijative Pojas i put koji će biti održan krajem aprila, a zasad je poznato da će prisustvovati zvaničnici Rusije, Pakistana, Filipina i Kambodže.

Michele Geraci, sekretar italijanske vlade za ekonomiju izjavio je da su ostale velike ekonomije eurozone „ljubomorne“ na to što se Italija pridružila ambicioznom kineskom planu koji će revolucionirati globalnu trgovinu.

„U stvarnosti, sve evropske zemlje žele biti dijelom inicijative Pojas i put“, ocijenio je Geraci za kineski list South China Morning Post učestvujući na godišnjoj konferenciji Boao Forum for Asia koji je nedavno održan u kineskoj provinciji Hainan. Geraci, koji je predvodio italijanske pregovore s Kinom u vezi s Memorandumom o razumijevanju, mišljenja je da će druge evropske države slijediti primjer Italije u bliskoj budućnosti, piše RT.

Geraci je također poručio Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama da brinu o vlastitim dugovima koje imaju prema Kini. „SAD nisu bile baš sretne, ali mi smo učinili ono što mislimo da je u najboljem interesu naše države. S Kinom se možemo takmičiti, ali također možemo i sarađivati, budući da Kina ima veličinu, a mi imamo znanje i kvalitet. Mi nismo Grčka, mi smo Italija. Ekonomija vrijedna 1,7 triliona dolara. Kako bismo mi mogli upasti u zamku duga? To se događa Šri Lanki, Maleziji, možda Pakistanu, ali se ne može desiti Italiji“, zaključio je italijanski zvaničnik.

Ostaje, međutim, problem podijeljene Evrope. Da rast euroskepticizma pogoduje onima izvan Evropske unije svakako svjedoči primjer sporazuma između Italije i Kine, ali će još eklatantniji primjer nakon Brexita postati Velika Britanija koja bi, kako su upozorili i britanski i evropski zvaničnici, poslije izlaska mogla prije postati rival, a ne saveznica Evropske unije poput Norveške i Švicarske, a kineske investicije i trgovina bit će ključno područje takmičenja.

„Moć Evropske unije u međunarodnoj trgovini i vanjskopolitičkim odnosima je uslovljena njenom slogom“, ocijenio je za CNN Jonathan Sullivan, stručnjak za Kinu pri Univerzitetu u Nottinghamu.

 

 

PREKOTamara Zablocki
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here