Pripremna radionica pred Sarajevo Business Forum o turizmu i IT sektoru

Članica Koordinacionog odbora Sarajevo Business Foruma Edina Hasečić kazala je novinarima uoči radionice da su turizam i IT sektor sektori s razvojnim šansama i u smislu zaustavljanja odlaska mladih iz države.

102
SBF

Jedna od zadnjih pripremnih radionica pred internacionalni događaj, Sarajevo Business Forum, održana je o temi “Turizam i IT – razvojne grane i pokretač razvoja ostalih djelatnosti regije Sarajeva”, u organizaciji BBI banke.

Fokus je bio na velikim razvojnim potencijalima Sarajeva, odnosno Bosne i Hercegovine kao male zemlje s velikim šansama za razvoj turizma zbog njenih prirodnih bogatstava i kulturno-historijskog nasljeđa, kao i IT industrije zbog velikog broja mladih obrazovanih kadrova.

Radna snaga

O turizmu i IT sektoru kao pokretačima razvoja i drugih privrednih grana, o Sarajevu i njegovoj željenoj poziciji top destinacije u globalnoj turističkoj ponudi, poziciji na mreži avioprijevoznika i drugim detaljima, govorili su predstavnici Priredne komore FBiH, Vijeća stranih investitora, Turističke zajednice KS i drugih institucija.

Članica Koordinacionog odbora Sarajevo Business Foruma Edina Hasečić kazala je novinarima uoči radionice da su turizam i IT sektor sektori s razvojnim šansama i u smislu zaustavljanja odlaska mladih iz države.

Član Uprave Vijeća stranih investitora Ranko Markuš je naglasio da je Bosna i Hercegovina privlačna stranim ulagačima zbog njenog položaja i radne snage koja može da odgovori zahtjevima savremenog poslovanja, ali neatraktivna zbog političke nestabilnosti i zamršenog pravnog okvira za investicije.

Potredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, podsjećajući da je Komora tradicionalni pratner Sarajevo Business Foruma i da je IT sektor jedna od grana koja se najbrže razvija u svijetu, preporučuje ovim sektorima  da maksimalno koriste bazu projekata po kojoj je prepoznatljiv sarajevski forum.

Poslovni lideri

Sarajevo Business Forum, deseti po redu,  bit će održan od 17. do 19. aprila.

To je najveća poslovno-investicijska konferencija u regionu, koja već deceniju okuplja najznačajnije poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta.

Cilj je predstavljanje poslovnih prilika i mogućnosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, ali i u više regionalnih zemalja, s fokusom na otvaranje novih firmi i zapošljavanje mladih ljudi te na poduzetništvo i ekonomsko uvezivanjem regije sa svijetom.

Jubilarni Sarajevo Business Forum organizira Bosna Bank Internetional u suradnji s Islamic Development Bank Groupom i drugim partnerima iz zemlje i inozemstva.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here