Integracijom organskih proizvođača lakše do EU tržišta i fondova

Organska proizvodnja u BiH i regionu ima veliki potencijal, međutim zbog toga što se uglavnom radi o malim proizvođačima koji sami teško mogu konkurirati na inozemnom tržištu potreban je zajednički nastup na nivou regije.

188
Organska proizvodnja

Organska proizvodnja ima ogroman potencijal, ukupan izvoz organskih poljoprivrednih proizvoda iz Bosne i Hercegovine povećava se iz godine u godinu i velika je potražnja za njima na globalnom tržištu, tako da BiH ima dobre šanse da iskoristi svoje potencijale u ovom sektoru, istaknuto je na konferenciji pod nazivom Investicije u razvoj organskih proizvoda za međunarodno tržište održanoj početkom marta, a  koju su organizirali Savez udruženja organskih proizvođača FBiH – Organsko FBiH i Biopharm International Consortium, u saradnji s Privrednom komorom Federacije BiH.

„Svake godine izvoz organskih poljoprivrednih proizvoda bilježi 100 postotni rast. Bh. organski proizvodi svakako su kvalitetni i imamo veliki prostor i veliko tržište na koje možemo plasirati i kroz transparentan način i uvezivanjem svih aktera, kao što su ministarstva, proizvođači, agencije, komore to možemo i uspjeti“, rekao je Sejad Herceg, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH-Organsko FBiH.

Partnerski odnos

Ova oblast u BiH uređena je zakonima o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji koji su usvojeni na entitetskim nivoima. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je prilikom izrade Zakona vodilo računa o EU legislativi, a trenutno je u toku proces izrade podzakonskih akata. Kada su u pitanju poticaji, oni se uglavnom dodjeljuju za certifikaciju dok se proizvođači nadaju da će uskoro biti izdvojena sredstva za poticaje za proizvodnju.

Organska proizvodnjaTačan broj organskih proizvođača u BiH još uvijek se ne zna, ali kako kaže Herceg taj broj se kreće od 100 do 150. Ova vrsta poljoprivredne proizvodnje može zauzeti značajno mjesto u ukupnom izvozu, međutim potrebne su značajnije investicije u ovaj sektor. Osim toga, da bi domaći proizvođači bili konkurentniji na inozemnom tržištu te da bi mogli pristupiti sredstvima iz EU fondova potrebna im je integracija sa proizvođačima iz regiona.

S obzirom na to da je Organsko FBiH postalo članica Privredne komore FBiH, Mirsad Jašarspahić, predsjednik PKFBiH nada se da će putem zajedničkih kontakata i partnerskog odnosa sa privrednim komorama regiona olakšati plasiranje proizvoda na inozemna tržišta.

„Organska proizvodnja može se posmatrati samo regionalno ako planiramo od nje napraviti na Balkanu veliku priču. Mislim da organska proizvodnja i ti proizvodi visokog ranga kvaliteta i zdrave hrane mogu biti brend cijele regije i veoma je bitna razmjena iskustava i upoznavanje sa investicijskim mogućnostima. Zajedno kao region trebamo se okrenuti velikim, internacionalnim finansijskim projektima za jačanje ovog sektora“, rekao je Jašarspahić.

Podršku konferenciji i integraciji organskih poljoprivrednih proizvođača u regiji podržala je i Evropska preduzetnička mreža (EEN) u FBiH, koja zajedno sa predstavnicima EEN-a u regionu podržava organske proizvođače s ciljem njihovog približavanja sredstvima finansiranja iz EU programa te umrežavanju njihovih poslovnih interesa radi zajedničkog nastupa na tržištu EU.

„Samo zajedničkim nastupom proizvođači se mogu kvalitetno predstaviti na EU tržištu jer u regiji ima oko 10.000 proizvođača organskih proizvoda i jedinstvenim pristupom EU mogu lakše doći do tržišta“, istaknuo je Amir Hujić, koordinator projekta EEN u FBiH.

Ulaganje u dizajn

Branislav Popović, direktor izvoza Bio Fruit Group d.o.o. podijelio je iskustvo ove kompanije kada je u pitanju izvoz na međunarodno tržište.

„Imamo otvoreno tržište prema regionu, Rusiji, Turskoj, Bliskom istoku. Također, za plasiranje na inozemno tržište imamo sve što je potrebno, prije svega kvalitet koji je ključan za EU tržište. To znači da proizvodi moraju zadovoljiti sve standarde koji se očekuju. Druga bitna stvar je kvantitet gdje je integracija veoma bitna, jer imamo dosta malih proizvođača, a s druge strane velika tržišta. Treća stvar je kontinuitet -tokom cijele godine izvoz mora teći. Proizvođačima su potrebna i finansijska sredstva, kao i adekvatno osiguranje robe i logistika. Veoma bitan segment je i brendiranje roba, ulaganje u dizajn ambalaže i vizualizaciju proizvoda kako bi bila prepoznatljiva kod krajnjih potrošača. Da bi zaista sve ovo ostvarili potrebna nam je integracija na regionalnom nivou jer sami ne možemo zadovoljiti potrebe velikih tržišta“, objasnio je Popović.

Prirodni uvjeti za razvoj ove vrste proizvodnje postoje, a činjenica da se sve više cijene zdravi proizvodi govori koliki se potencijal krije u ovoj vrsti proizvodnji. BiH je svrstana u deset zemalja sa najvećim porastom organski uzgajanim vrstama (FIBL-AMI istraživanje 2017.). Tako je u BiH 2012. godine 343 hektara površine bilo pod organskom proizvodnjom, da bi 2016. godine bilo ukupno 659 hektara. Ono s čime se suočavaju svi proizvođači kako u BiH tako i regionu su niska i nedovoljna izdvajanja za razvijanje organske poljoprivredne proizvodnje. S druge strane, unatoč svim problemima broj proizvođača raste te je jasno da je za intenzivniji zamah ove vrste poljoprivredne proizvodnje potrebna jača regionalna saradnja kako bi kompletan region bio prepoznat kao izvor zdrave i kvalitetne hrane.

Prvi investicioni ugovor

U oktobru 2018. godine formiran je Biopharm Int Consortium kojeg čini 16 kompanija sa tendencijom rasta. Koncept i strategija Biopharm Int Consortiuma je organizovanje međunarodnog udruženja (asocijacije) kompanija i institucija radi zajedničkog nastupa na međunarodnom tržištu, uvođenja novih tehnologija i bržeg razvoja na svim nivoima poslovanja te zajednički nastupi (promocije), razvoj proizvodnje i plasman proizvoda. S tim u vezi tokom Konferencije potpisan je investicioni ugovor između Biopharm Int Consortiuma i Organske proizvodnje Herceg u vrijednosti  300.000 KM.

„Nakon prve konferencije održane u novembru 2018. godine, gdje je potpisan partnerski ugovor sa Savezom udruženja Organsko FBiH, ovo je naredni korak gdje potpisujemo investicioni ugovor sa samim proizvođačima. Razlog zašto smo izabrali Organsku proizvodnju Herceg kao prvu je da bi pokazali jedan vid pozitivne saradnje i nadamo se da će i ostali proizvođači na osnovu njihovih dobrih iskustava krenuti u saradnju s nama“, kazao je Duško Jeftović, generalni direktor Biopharm Int Group, koja je jedna od nosećih kompanija u Biopharm Int Consortiumu.

Biopharm Int Consortium će u narednih tri do pet godina nastaviti raditi na razvoju, širenju, promociji i investiranju u organsku poljoprivredu u cijeloj BiH, a sredstva koja bi se trebala investirati u BiH kada je u pitanju organska proizvodnja su oko 35 miliona eura i odnose se kako na projekte Biopharm Int Consortiuma tako i pojedinih proizvođača. Sredstva su obezbijeđena od međunarodnih partnera Biopharm Int Group.

PREKOMirela Haskić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here