Akcize na struju dodatno bi opteretile privrednike

Najava o novom Zakonu o akcizama kojim bi se električna energija tretirala kao akcizni proizvod zabrinula je privrednike, posebno uzimajući u obzir da je početkom godine električna energija poskupjela u oba entiteta.

75
Kotorić

Sredinom januara u medijima je objavljeno da bi Bosna i Hercegovina do kraja godine u skladu sa direktivama EU trebalo da uvede akcize na električnu energiju. Prema pisanjima medija, radi se o novom zakonu o akcizama, čiji bi prijedlog trebalo da bude usvojen do kraja juna ove godine, nakon čega će se krenuti u izradu pravilnika, kroz koji će najkasnije do kraja godine biti definirana visina akcize na električnu energiju za domaćinstva i za poslovne subjekte.

Usklađivanje sa EU

Prema najavama, stopa akcize na struju za domaćinstva trebalo bi da bude nula, dok se još ne govori koliko bi akcize iznosile za pravna lica i privredu, ali konačna odluka još nije donesena. Da će BiH biti u obavezi da uvede akcize na struju, govori evropska Direktiva 2003/96/EC, u kojoj je istaknuto da sve zemlje članice uvode poreze na energente i električnu energiju u skladu s ovom Direktivom, a BiH kao dio integracionog procesa treba uskladiti svoje zakonodavstvo sa EU legslativom. Direktiva propisuje da minimalna akciza za električnu energiju za poslovna i pravna lica iznosi pola eura po megavatu i euro za domaćinstva, odnosno za neposlovnu primjenu. Pomenuta direktiva daje mogućnost da stopa akciza na električnu energiju može iznositi nula, pod određenim uslovima. U praksi, u većini evropskih zemalja pozitivne akcize na struju postoje.

Nekoliko zemalja ima nultu stopu na osnovu člana 15 pomenute direktive, u kojem je propisano da se djelimično ili potpuno ukidanje akcize može privremeno provesti onda kada zemlja treba da dosegne određene ekološke standarde u proizvodnji i potrošnji električne energije. Druge zemlje uvele su nultu stopu akciza na struju jer su taj trošak prebacile na porez na dodanu vrijednost.

Međutim, zvaničnih informacija od nadležnih institucija BiH još uvijek nema. Iz Vijeća ministara BiH za Business Magazine rekli su da trenutno nemaju nikakvih informacija te da se obratimo Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje. Istu informaciju dobili smo i od Uprave za indirektno oporezivanje, gdje su istaknuli da „kakvo zakonsko rješenje budu nadležna tijela usvojila, takav će zakon o akcizama u BiH UIO provoditi“. S druge strane, u Upravnom odboru UIO BiH negiraju bilo kakvo uvođenje akciza na električnu enerrgiju.

„Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH nije dobio nikakvu incijativu o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH koja bi podrazumijevala uvođenje akciza na električnu energiju“, za Business Magazine rekla je Nataša Krsman, potparol UO UIO.

Udar na cijene proizvoda

Ukoliko se ove najave ostvare, to će biti još jedan udar na privredu posebno ako se uzmu u obzir nedavna povećanja cijena električne energije u oba entiteta. Podsjećamo, od ove godine struja u RS za privrednike poskupjela je za 4,9 posto, a  u FBiH od 1,7 do 4,9 posto zavisno od kategorije potrošača, nivoa potrošnje itd. Poslodavci se boje da će ipak, prije ili kasnije, doći i do uvođenja akciza na struju te su ogorčeni što vlast ne pokazuje nimalo razmijevanja za probleme u kojima se nalaze ne samo oni, nego svi građani.

„Naši zvaničnici su svašta potpisivali i siguran sam da će i ovo morati provesti, samo je problem što tamo gdje ne treba po običaju žure, a tamo gdje treba ništa ne poduzimaju. Predobro su plaćeni u odnosu na standard građana i stanje privrede, a nemaju nikakav korektivni mehanizam koji bi ih natjerao da opravdaju svoje plaće. Bit će loše, i koliko je to lošije od lošeg teško je reći, ali definitivno ne idemo u dobrom smjeru. Pola njih će reći, pa šta je marka na megavat, četvrtina će reći i treba im uzeti, a ostali će slegnuti ramenima; u prijevodu, pojeo vuk magarca“, za Business Magazine kaže Kasim Kotorić, predsjednik UO Grupacije poslodavaca ZDK.

Trivić

Istog mišljenja je i Saša Trivić, član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS, koji naglašava da bilo kakvo povećanje cijene električne energije, nakon povećanja koje su imali u februaru, negativno bi uticalo na poslovanje.

„Ne razumijemo o kakvoj akcizi se radi i svakako da bi to dodatno urušilo konkurentnost naše ekonomije. Podsjećamo da je cijena električne energije jedna od najznačajnijih prednosti koje naša ekonomija ima trenutno u odnosu na međunarodne konkurente“, kaže Trivić u izjavi za Business Magazine.

Ono u  čemu su poslodavci saglasni je i to da će se to svakako odraziti i na cijene proizvoda.

„Svaki poslodavac koji može to će prebaciti na proizvod i dok može pratiti konkurenciju, ali izvoznici neće odmah moći prebaciti na proizvod. Političari će nastaviti svoje priče, a privreda stenje. U stanju smo kad na postojeće terete, pritisnuti nadolazećom svjetskom krizom, svaki trun dodatnog tereta može izazvati klecanje ili pucanje nogu. U svakom slučaju, cijene će rasti“, dodaje Kotorić.

Trivić kaže da bi pored negativnog efekta po poslovanje, još jedan negativan efekat bio i niži životni standard građana, odnosno rast inflacije.

Poslodavci ne očekuju ništa dobro u ovoj oblasti te im je nejasno zašto bi se električna energija tretirala kao akcizni proizvod.

„Nejasno je zbog čega bi električna energija bila tretirana kao akcizni proizvod. Ne vidimo ni kakvu bi korist građani mogli imati od uvođenja akciza. Izvjesno je da bi svi mogli imati štetu, i građani i poslodavci. Mi nemamo nikakvih najava po ovom pitanju. S obzirom na negativne efekte kao i upitnu svrsishodnost navedenog nameta, mislimo da bi prije bilo kakvih koraka u vezi sa ovom problematikom trebalo pokrenuti šire konsultacije“, kaže Trivić.

Da li će zaista do kraja godine doći do uvođenja akciza na električnu energiju, ili se radi o nagađanjima ostaje da se vidi. U kom pravcu će ići usklađivanje bh. zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU znat ćemo više nakon formiranja vlasti, nakon čega će biti jasnije šta privrednike očekuje u narednom periodu.

 

 

 

PREKOMirela Haskić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here