Prva dva registrirana konja izvezena iz BiH u Evropsku uniju

S obzirom na to da organizacija konjičkih utrka i drugih takmičenja u kojima učestvuju konji slijedi u narednom periodu, očekuje se i povećan međunarodni promet registriranim konjima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije

144
Izvoz konja

Nakon što je posljednjom izmjenom Regulative EU broj 2018/659 Bosna i Hercegovina uvrštena u spisak trećih zemalja iz kojih je dozvoljen privremeni i trajni izvoz registriranih konja u zemlje EU, u četvrtak je realiziran prvi izvoz dva registrirana konja iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Nadležni inspektori

Poslije dobijanja informacije da je usvojena navedena izmjena Regulative broj 2018/659, Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine je organizovao nekoliko sastanaka i obuka za predstavnike konjičkih saveza i klubova koji djeluju u Bosni i Hercegovini, kao i obuke za nadležne veterinarske inspektore koji vrše ispunjavanje veterinarsko-zdravstvenih certifikata za međunarodni promet konjima u skladu sa zahvjevima Evropske unije.

S obzirom na to da organizacija konjičkih utrka i drugih takmičenja u kojima učestvuju konji slijedi u narednom periodu, očekuje se i povećan međunarodni promet registriranim konjima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

Afirmacija sporta

Pored omogućenja privremenog i trajnog izvoza registriranih konja, navedenom izmjenom omogućen je i privremeni ulazak registrovanih konja iz zemalja EU u Bosnu i Hercegovinu i njihov povrat u EU, a što ranije nije bilo moguće.

Navedena činjenica će sa sigurnošću doprinijeti poboljšanju i afirmaciji konjičkog sporta u Bosni i Hercegovini dolaskom konja iz Evropske unije na takmičenja u Bosni i Hercegovini.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here