Za piletinom u EU uskoro kreću i jaja iz BiH

Osim uslova koje je Bosna i Hercegovina ispunila radi dobivanja dozvole za izvoza mesa peradi u zemlje Evropske unije, za izvoz konzumnih jaja potrebno je i odobravanje državnog plana kontrole salmonele od strane relevantnih službi Evropske komisije.

156
Izvoz piletine i jaja u EU

Unatoč “dobrosusjedskoj“ opstrukciji Hrvatske, jedinoj članici Evropske unije koja je bila suzdržana prilikom glasanja o uvrštavanju Bosne i Hercegovine na spisak zemalja kojima je dozvoljen izvoz mesa peradi u EU, Komitet Evropske komisije za kontrolu i uslove uvoza krajem januara ove godine bosanskohercegovačkim peradarima definitivno je dao zeleno svjetlo za ulazak na evropsko tržište.

Domaći peradari otvaranje evropskih granica za njihove proizvode doživljavaju s velikim entuzijazmom i apsolutnim optimizmom u kontekstu brojnih benefita za same proizvođače te državu i njenu ekonomiju u cjelini.

Brojni benefiti

“Šta za peradare u BiH znači mogućnost izvoza u zemlje EU? To nije samo plasman mesa peradi – to ujedno znači mnogostruku korist za ovu proizvodnju, kao i samu državu BiH, koja će se ogledati u mogućnosti povećanja proizvodnje, jačanju konkurentnosti, otvaranju novih radnih mjesta, povećanju profitabilnosti, poboljšanju spoljnotrgovinske razmjene, novim investicijama, doprinosu monetarnom sistemu zemlje i drugim pozitivnim efektima.

Ljubomir Kalaba

To takođe znači da  su živinarski proizvodi u BiH kvalitetni, kontrolisani u svakoj fazi proizvodnje, zdravstveno ispravni i u skladu sa strogim standardima proizvoda zemalja EU“, ističe u izjavi za naš magazin Nebojša Rakić, direktor Zajednice živinara RS.

Na pitanje o tome koliko je realna opasnost da usljed otvaranja EU tržišta za peradarske proizvode iz BiH dođe do njihovog manjka na domaćem tržištu, on odgovara umirujućim tonovima, decidno poručujući da je takav razvoj situacije praktično isključena mogućnost.

“Za nas je prvenstveno značajno da takve proizvode imamo na domaćem tržištu – za naše potrošače, a onda i za potrošače zemalja EU. Dakle, strategija naših proizvođača je prvenstveno snabdijevanje domaćeg tržišta, a tržne viškove izvoziti.

Ukoliko u izvozu budu tražene veće količine, u mogućnosti smo povećati naše proizvodne kapacitete, a u perspektivi graditi i nove. Manjka peradarskih proizvoda na domaćem tržištu zbog izvoza sigurno neće biti“, potcrtava Rakić.

Kada je, pak, riječ o sljedećem važnom iskoraku bh. peradara – izvoza konzumnih jaja u EU, Rakić smatra da je sasvim izvjesno da se to desi u skoroj budućnosti, budući da je za početak tog procesa nužno zaokružiti još samo određene administrativne kontrolne procedure, dok su proizvodni pogoni već odavno prilagođeni evropskim standardima.

“U saradnji sa Uredom za veterinarstvo BiH pokrenuli smo intenzivne aktivnosti na omogućavanju izvoza jaja u zemlje EU. Nacionalni program kontrola koje traži EU postoji već godinu dana. Potrebno je da entitetska ministarstva završe registre farmi i obezbijede drugostepene kontrole zaštite od salmonele i sredstva za njih.

Tražit ćemo uskoro sastanke sa njima. To se može uraditi u relativno kratkom roku. Nakon toga, odmah bismo tražili inspekciju EU za prijem objekata za izvoz. Već imamo kapacitete spremne za izvoz u EU, kao što su naprimjer Agreks Donji Žabar, Koka produkt Ljubinje, Bingo Tuzla…

U međuvremenu bismo aktivirali izvoz jaja B klase, jer za to nije potreban nacionalni program, nego se firme mogu kandidovati pojedinačno“, obrazlaže svoj optimizam Rakić.

U sličnom duhu na sljedeću fazu otvaranja evropskog tržišta bh. peradarima gleda i Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH, koji za Business Magazine pritom pojašnjava i zbog čega je ustvari postupak vezan za konzumna jaja odvojen od onog koji se odnosi na ostale peradarske proizvode, s obzirom na to da, sa laičkog aspekta, logično djeluje da se te dvije vrste proizvoda posmatraju “u paketu“.

“Iako djeluje da bi se mogli posmatrati kao ista vrsta proizvoda, s obzirom na rizik koji mogu predstavaljati po zdravlje potrošača i životinja, za meso peradi i konzumna jaja potrebno je ispuniti različite uslove za odobravanje izvoza na tržište EU.

U vezi sa navedenim, pored uslova koje je Bosna i Hercegovina ispunila s ciljem obezbjeđenja izvoza mesa peradi u zemlje EU, radi ispunjavanja uslova za izvoz konzumnih jaja potrebno je odobravanje državnog plana kontrole salmonele od strane relevantnih službi Evropske komisije“, kaže Kalaba.

Usvajanje Programa

Mada ne ostavlja ni najmanje mjesta za skepsu prema opredijeljenosti i sposobnosti Ureda i ostalih nadležnih bh. institucija da u najkraćem mogućem roku ispune preostale preduvjete za otvaranje EU tržišta za konzumna jaja proizvedena u BiH, on se ipak suzdržava od procjene o tome kada bi naša zemlja, u najoptimističnijem scenariju,  mogla dobiti i tu izvoznu dozvolu.

Nebojša Rakić

“Kancelarija za veterinarstvo svake godine usvaja državni program kontrole salmonele kod žive peradi svih proizvodnih kategorija i navedeni program je upućen prema Evropskoj komisiji na odobravanje. Prije odobravanja, Evropska komisija nam je dostavila određene preporuke i zahtjeve koji se odnose na navedeni program, a Kancelarija, u saradnji sa nadležnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH, kao i ovlaštenim dijagnostičkim laboratorijama, radi na implementaciji navedenog programa u skladu sa traženim preporukama.

Možemo istaknuti da je Kancelarija opredijeljena da uloži maksimalan napor da se sve aktivnosti koje su u našoj nadležnosti završe u što kraćem roku. Međutim, u ovom trenutku teško je dati procjenu o periodu kada se može očekivati odobrenje, s obzirom na veliki broj procedura koje je potrebno ispoštovati, a koje u velikom dijelu ne zavise samo od nas i na koje ne možemo uticati.

Takođe, u međuvremenu, Kancelarija će raditi na odobravanju izvoza jaja za preradu na tržište EU, za koja se očekuje i brže dobijanje odobrenja za izvoz“, napominje Kalaba.

Proširivanje liste izvoznika

“Što se tiče proširivanja liste izvoznika, sve zainteresovane kompanije koje budu ispunjavale tražene uslove za izvoz mesa peradi u Evropsku uniju bit će uvrštene u navedenu listu“, precizira Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH, odgovarajući na pitanje o proširenju liste bh. proizvođača koji mogu izvoziti svoje peradarske proizvode na EU tržište.

 

 

 

 

PREKOArmin Zeba
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here