Energetska tranzicija se već događa

Kako je saopćeno, uzimajući u obzir klimatske promjene, svjetska privreda će se sve više okretati obnovljivim izvorima i tu se otvara prilika za biomasu

82
Energetska tranzicija

Velika su očekivanja od biomase u ostvarenju energetske tranzicije, koja ima potencijal biti glavni energent u dekarbonizaciji cjelokupnog sistema opskrbe energijom, jedna je od ključnih poruka poslanih sa o biomasi i obnovljivim izvorima energije održanoj u Zagrebu, na kojoj je iz BiH učestvovao i Drvni klaster “Namještaj i drvo“.

Obnovljivi izvori

Kako je saopćeno, uzimajući u obzir klimatske promjene, svjetska privreda će se sve više okretati obnovljivim izvorima i tu se otvara prilika za biomasu. Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić, ispred pokrovitelja konferencije Vlade RH, na otvaranju konferencije najavio je nove energetske politike Hrvatske do 2030. godine, što cijeli sektor i stručna i zainteresirana javnost sa zanimanjem iščekuju, posebno u pogledu Sistema poticanja.

Zakonodavni okvir

Cilj ministarstva je osigurati energetski zakonodavni okvir koji treba osigurati stabilnost ulaganja i sigurno planiranje daljnjih projekata na tom području”, zaključio je Validžić.

Više od 250 učesnika konferencije poručilo je da se energetska tranzicija već događa, a obnovljivi izvori energije nisu više posljedica entuzijazma, nego imperativ.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here