Zbog kašnjenja poticaja poljoprivrednici razmišljaju o brisanju iz registra

Munib Kazagić upozorio je da će u suprotnom biti prinuđeni odustati od poljoprivredne djelatnosti koju su registrovali

77
Poljoprivredni poticaji

Udruženje poljoprivrednika Grada Goražda uputilo je apel nadležnima u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) da izvrše isplatu zaostalih poticaja iz 2017. i 2018. godine.

Predsjednik Udruženja Munib Kazagić upozorio je da će u suprotnom biti prinuđeni odustati od poljoprivredne djelatnosti koju su registrovali.

Kantonalni i federalni nivo

“Oko 80 registrovanih samostalnih poljoprivrednih proizvođača još čeka na isplatu poticaja iz kantonalnog budžeta za prethodne dvije godine. Za 2017. ima još da se isplati oko 39.000 KM, a za prošlu godinu više od 200.000 KM”, precizirao je.

Naglasio je da su poticaji trebali biti isplaćeni zaključno sa 31. decembrom prošle godine, uz napomenu da pored kantonalnih kasni i isplata poticaja sa federalnog nivoa.

“Nadležni trebaju imati više sluha za poljoprivrednike, jer mi ne možemo biti konkurentni na ovakav način. Zbog izostanka adekvatne podrške, veliki broj samostalnih poljoprivrednih proizvođača razmišlja o brisanju iz registra. I registrovani i neregistrovani poljoprivrednici se bore za opstanak. Najlakše je uvoziti i davati novac vani, umjesto da se pomogne domaćim poljoprivrednicima koji su sebi na ovaj način pronašli  egzistenciju. Apelujemo da se poticaji isplaćuju na vrijeme, jer mi ne možemo čekati”, istakao  je Kazagić.

Izmirenje obaveza prema državi

Dodao je da registrovani  poljoprivredni proizvođači redovno izmiruju obaveze prema državi, ali da, s druge strane, država svoje obaveze ne izmiruje prema njima.

“Uvozimo i jedemo svašta, ljudi nam obolijevaju i mi se pitamo zašto. Ne znamo ni šta jedemo, a svoje uništavamo”, istaknuo je Kazagić.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here