Vlada Kantona Sarajevo i UNDP: Jačanje kapaciteta za pripremu i implementaciju kapitalnih projekata

Jačanje kapaciteta javne uprave, odnosno njeno osposobljavanje za kreiranje i implementaciju kapitalnih projekta  oblast je u kojoj kantonalna administracija treba posebnu pomoć

80
UNDP Vlada Kantona Sarajevo

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) kroz svoje djelovanje jačanja kapaciteta lokalnih i regionalnih zajednica ponudio je Kantonu Sarajevo svoju podršku  i pomoć unapređenju njegove uprave u Kantonu Sarajevo u skladu s iskazanim potrebama i prioritetima.

O tome se razgovaralo na sastanku premijera Kantona Sarajevo Edina Forte i zamjenice rezidentne predstavnice UNDP-a Sukhroba Khoshmukhamedova. Zajednički  projekti zaštite okoliša i energetske efikasnosti već se realiziraju,  a kako je istaknuto, ova saradnja može biti unaprijeđena.

Infrastrukturni projekti

“Mi vam stavljamo na raspolaganje našu pomoć u izradi nove Strategije razvoja Kantona Sarajevo. Kao razvojni program UN-a, naša kadrovska i materijalna podrška na kantonalnom nivou uglavnom se odnosi na infrastrukturne projekate, ali smo tu da podržimo i ostale projekte koji su posebno važni za Kanton Sarajevo“, poručio je Khoshmukhamedov.

Jačanje kapaciteta javne uprave, odnosno njeno osposobljavanje za kreiranje i implementaciju kapitalnih projekta  oblast je u kojoj kantonalna administracija treba posebnu pomoć.

Zatekli smo vrlo nizak nivo realizacije kapitalnih projekata upravo iz razloga, nepremnosti i nepriprmljenosti projekata za implemenatciju. Sredstva postoje, ali moramo jačati ljudske resure. Uz to, naše komplicirane  procedure i predugi žalbeni postupci posebno usporavaju i započete procese. Tu ćemo rado prihvatiti vašu pomoć“, nagalasio je premijer Forto.

Kanton Sarajevo je jedini kanton koji nema svoju razvojnu jedinicu i buduća saradnja sa UNDP-om ići će u tom pravcu kroz  kadrovsku ispomoć i obuku uposlenih u administraciji.

Zaštita okoliša

Svoje kapacitete UNDP je stavio na raspolaganje i u projektu završetka zgrade Akademije scenskih umjetnosti, ali i u pomoći upravljanju javnim rashodima u cilju njihove racionalizacije te boljim upravljanjem sredstvima namijenjenim za zapošljavanje lica sa evidencija nezaposlenih.

Na vrhu naših prirorteta su svakako projekti koji tretiraju zaštitu okoliša i smanjenje zagađenosti zraka. Tu nam treba stručna analitika uzroka, prijedlozi efikasnih preventivnim mjera. Moramo se već sada pripremati za narednu zimu  kako bi ublažili periode povećane zagađenosti zraka, a istovremeno radili na  dugoročnim i sistemskim mjerama očuvanja čistog zraka”, poručio je Forto te najavio potpisivanje okvirnog dokumenta o saradnji Vlade KS i UNDP-a koji će biti podloga za realizaciju budućih zajedničkih projekata.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here