U Trebinju će biti izgrađena solarna elektrana vrijedna 150 miliona eura

Trebinje izabrano kao najbolja zona po broju sunčanih sati i, zato, najisplativije za gradnju ove vrste elektroenergetskog postrojenja

101
Solarna elektrana Trebinje

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) raspisat će u ovoj godini tender za izgradnju solarne elektrane na području Trebinja, čija će snaga biti 100 megavata, a vrijednost 150 miliona eura, potvrdio je za Srnu direktor ovog preduzeća Luka Petrović.

Najbolja lokacija

Petrović je istakao da Trebinje izabrano kao najbolja zona po broju sunčanih sati i, zato, najisplativije za gradnju ove vrste elektroenergetskog postrojenja.

 “Za ovu elektranu potrebno nam je 150 hektara zemljišta. Sa Gradskom upravom ćemo sagledati gdje je najbolja lokacija da je izgradimo”, naveo je Petrović.

On je istakao da je idejno rješenje već napravljeno, dok će tokom godine biti napravljen projektni zadatak za izradu glavnog projekta.

Privatni investitori

Petrović je rekao da energetska postojenja na bazi obnovljivih izvora u Republici Srpskoj već grade privatni investitori, ali naglašava da će ubuduće ERS voditi računa da koncept čiste energije razvija na način koji će građane osloboditi obaveze subvencionisanja.

“ Vjerujem da je ovo posljednja godina kada će se računi potrošača povećavati po tom osnovu i da ćemo mi to spiječiti našim investiranjem”, istakao je Petrović.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here