Peradarska industrija u BiH može povećati proizvodnju za 50 posto

Mehmedović, koji je inicirao ovaj sastanak, naveo je da bez zajedničkog djelovanja privrednika nema ni privrednog napretka

81
Izvoz pilećeg mesa u EU

“Stvaranje novih vrijednosti je budućnost naše zemlje. Samo proizvodnja može donijeti dobrobit našim građanima pod uslovom da oni žive u politički stabilnom okruženju”, izjavio je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović na sastanku u jajačkoj MZ Vinac.

Animiranje građana

Cilj sastanka je bio da se sagleda koliko tešanjske proizvodne firme mogu pridonijeti boljem životu u ovom dijelu Srednjobosanskog kantona.

Edin Jabandžić predsjednik Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH i izvršni direktor firme Madi iz Tešnja su pred više od stotinu Vinčana kazali da današnja peradarska industrija u BiH, nakon odluke EU o uvozu piletine, može podići svoju proizvodnju za 50 posto.

“To je ogromna šansa za animiranje građana da se opredijele za ovu granu poljoprivrede, jer tu postoji velika sigurnost za proizvodnju i plasman proizvoda. Mi im u firmi Madi omogućavamo proizvodnju, hranu, transport, otkup i distribuciju proizvoda. Brza zarada je zagarantovana savjesnim i odgovornim radom. Stoga je ovaj izlazak na tržište Evropske unije velika šansa za poljoprivrednike da osiguraju sigurnu egzistenciju”, poručio je Jabandžić.

Poticaj poljoprivrede

Sastanku je prisustvovao i načelnik Općine Jajce Edin Hozan koji je kazao da će ova općina pružiti maksimalnu podršku i omogućiti korištenje sredstava iz poticaja za poljoprivrednu proizvodnju. Najavio je i dolazak u tešanjsku općinu kako bi sagledali mogućnosti i za druge tešanjske firme da ulažu na ovo područje.

Mehmedović, koji je inicirao ovaj sastanak, naveo je da bez zajedničkog djelovanja privrednika nema ni privrednog napretka.

“To je osnovni preduvjet za ostanak ne samo mladih, nego i cijelih porodica koje se masovno iseljavaju u  zemlje Evropske unije”, poručio je.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here