Ocjena poslovnog ambijenta 2018. godine: Damir Šlosel, direktor dm drogerie markt

Predstavnici dm-a su svojim učešćem u organizacijama poput GIZ-a ili Udruženja poslodavaca nastojali doprinijeti pozitivnijem poslovnom ambijentu

270
Damir Šlosel

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2018. godine uopće?

Poslovni ambijent u BiH tokom 2018. godine nije doživio značajne promjene u odnosu na prošlu godinu. Najavljene izmjene zakona ili one koje su tražene od strane različitih domaćih ili stranih organizacija zbog političke nestabilnosti i nejasnih razvojnih strategija nisu donesene. S druge strane, doneseni su zakoni koji za poslovne subjekte znače nove troškove, poput dodatnog oporezivanja davanja radniku te različitih vrsta taksi i naknada. Primijećena je i indiferentnost vlasti prema podizanju konkurentnosti bh. tržišta i poslovnih subjekata u BiH. Uvođenjem novih modernih tehnologija i zakona po kojima bi njihovo korištenje bilo ekonomski efikasno te uspostavljanjem jedinstvenog tržišta umjesto fragmentiranog, bh. vlasti bi doprinijele smanjenju troškova rada poslovnih subjekata. Na taj način bi se generisanim uštedama mogli dodatno poboljšati uvjeti rada te tome posljedično i životni standard građana u BiH“.

Neusklađeni zakoni

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

Mreža sa 71 dm prodavnicom prostire se širom BiH i možemo reći da smo najviše resursa uložili upravo na prevazilaženje problema proizašlih iz neusklađenih zakona na entitetskom nivou ili iz proizvoljnog tumačenja zakona pojedinih inspekcijskih službi. Predstavnici dm-a su svojim učešćem u organizacijama poput GIZ-a ili Udruženja poslodavaca nastojali doprinijeti pozitivnijem poslovnom ambijentu. Pružili smo podršku uvođenju elektronskih narudžbi i računa EDI, kreiranju Zakona o dualnom obrazovanju u KS, izmjeni Zakona o zaštiti potrošača s ciljem reguliranja pitanja isticanja rokova trajanja na kozmetičkim proizvodima, izmjeni Pravilnika za vođenje trgovačke knjige i ostalih zakona te zakonskih propisa. Nažalost, ne možemo reći da smo postigli značajne uspjehe“.

Snaga i volja

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?

Zbog složenosti državnog uređenja veoma je teško naći jedan ekonomski potez koji bi doprinio poboljšanju poslovnog ambijenta u BiH. Nadam se da će nove vlasti imati snage i volje za rješavanje ozbiljnih političkih problema kao i za kreiranje jasne vizije ekonomskog razvoja zemlje. Ukoliko bih, pak, trebao izdvojiti jedan ekonomski potez to bi bio onaj koji omogućava korištenje modernih tehnologija u svakodnevnom poslu kao npr. valjanost elektronskog potpisa na računima ili vođenje TK bez štampanja, kalkulacija i njihovog pohranjivanja“.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here