Novi krug intervjua za kandidate u okviru Triple Win projekta

Na konkurs se mogu prijaviti isključivo medicinske sestre i tehničari. Svi kandidati će biti pozvani na razgovor, o čijem mjestu i vremenu će biti naknadno obaviješteni

62
Triple Win projekt

Projekat za posredovanje pri zapošljavanju medicinskog osoblja iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj objavio je termine za novi krug intervjua za kandidate.

Rok za prijave je 3. februar ove godine, a mogu se izvršiti pri lokalnim biroima za zapošljavanje ili direktno preko Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Na konkurs se mogu prijaviti isključivo medicinske sestre i tehničari. Svi kandidati će biti pozvani na razgovor, o čijem mjestu i vremenu će biti naknadno obaviješteni.

Veća sigurnost

Inače, više informacija kandidati mogu naći na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH www.arz.gov.ba, koja u partnerstvu sa GIZ-om (Deutsche Gesellschaft für Internatioanle Zusammenarbeit GmbH) i Njemačkom saveznom agencijom za zapošljavanje (ZAV) realizira Triple Win projekat.

Na pitanje da li ovaj projekat na neki način doprinosi odlasku građana iz BiH, koordinator projekta Emir Čomor je kazao da oni ne podstiču ljude na odlazak iz BiH, ali da je činjenica da ih veliki broj samostalno zemlju napusti svake godine. U tom traženju boljeg života izvan naših granica, građani često budu predmet raznih prevara ili neispunjenih obećanja. Često su prepušteni sami sebi da se snalaze i teže se integrišu u strana društva, ili se vrate kući, nakon mnogo vremena i novca potrošenog uzalud.

“Mi samo pružamo veću sigurnost u procesu onima koji se odluče otići, i to samo onima koji su iz medicinske struke, gdje je registriran veliki broj nezaposlenih u BiH. Triple Win projekat nudi sistemsko i posredovano zapošljavanje i praćenje, što znači da smo s kandidatom u kontaktu cijelo vrijeme, od prijave na konkurs, do njihove pune integracije u njemačko društvo. U tom periodu kandidat ima podršku u pripremi, odlasku i integraciji u novu sredinu. Kandidate pripremamo kroz besplatne jezičke, stručne i orijentacione kurseve, nakon čega slijedi pomoć pri spajanju sa poslodavcima u Njemačkoj i sklapanju ugovora o radu, kao i ranoj integraciji”, izjavio je Čomor.

Uslovi rada

Partner u projektu, Savezna Agencija za zapošljavanje Njemačke (ZAV), pronalazi adekvatne poslodavce u Njemačkoj, koji moraju ispunjavati određene kriterije, kao što su korektna i redovna plaća za medicinsko osoblje, korektni uslovi rada, te onima koji poduzimaju procedure za priznavanje stranih diploma. Osim toga, ZAV provodi procedure imigracije i intervjua za svakog kandidata prije nego što dođe u Njemačku.

Od početka projekta 2012.godine do danas uspješno je posredovano kod oko 500 medicinskih sestara i tehničara, za različite poslodavce u Njemačkoj, saopćeno je iz GIZ Triple Win projekta.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here