Tokom 2018. iz RS otišlo 4.000 profesionalnih vozača

Grbić je istakao da na biroima za zapošljavanje u RS nema profesionalnih vozača, da autobuse voze početnici ili penzioneri

37
Autoprijevoznici

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić upozorio je da je položaj autoprijevoznika i vozača u RS iz godine u godinu sve teži, te da je lani oko 4.000 vozača iz RS otišlo u zemlje EU.

Nema sluha

“Također, u posljednjih godinu i po dana više od 900 prevozničkih firmi iz BiH registrirale su se u zemljama EU, što jasno pokazuje u kakvom je trenutno stanju oblast prijevoza”, naveo je Grbić.
On je rekao da nadležne institucije nemaju sluha za probleme sa kojima se susreću vozači i autoprijevoznici, kao što su loši uslovi na carinskim terminalima i visoka cijena goriva.
Grbić je istakao da na biroima za zapošljavanje u RS nema profesionalnih vozača, da autobuse voze početnici ili penzioneri, a da prijevozničke firme kada ostanu bez vozača parkiraju svoje kamione po nekoliko mjeseci.

Stvoriti uslove

“Nadležne institucije trebale bi dati stimulacije za polaganje vozačkih ispita, a najavljeno je poskupljenje polaganja, što je dodatni problem. Ako hoćemo da imamo profesionalne vozače moramo im stvoriti uslove, od polaganja vozačkih ispita do uslova rada”, kaže Grbić.
Prema njegovim riječima, ukoliko se nastavi ovakav trend, za nekoliko godina mogli bi ostati bez vozača, te poručio nadležnim institucijama BiH i RS da kroz razgovor, zajednički, dođu do rješenja ovog problema.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here