EU od februara ograničava uvoz čelika, BiH će pokušati sklopiti sporazum o bilateralnoj kvoti

Plan je podržan usljed zabrinutosti proizvođača iz EU da bi evropska tržišta mogla biti preplavljena proizvodima od čelika koji se više ne izvoze u SAD

66
Uvoz čelika

Evropska unija ograničit će uvoz čelika u zemlje članice bloka, nakon što su vlade zemalja članica podržale zaštitne mjere u vezi sa njegovim uvozom.
Iz Evropske komisije saopćeno je da su članice EU podržale plan da se uvedu zaštitne i definitivne mjere koje će početkom februara stupiti na snagu.
To znači da će sav uvezeni čelik podlijegati efektivnom ograničenju do jula 2021. godine.

Zabrinutost proizvođača

Plan je podržan usljed zabrinutosti proizvođača iz EU da bi evropska tržišta mogla biti preplavljena proizvodima od čelika koji se više ne izvoze u SAD.
EU je u julu prošle godine uvela privremene zaštitne mjere u vezi sa uvozom 23 proizvoda od čelika, koje ističu 4. februara.
Plan Evropske komisije podrazumijeva postavljanje kvota na prosječan nivo uvoza u posljednje tri godine, uz dodatak od pet posto, a carine od 25 posto bit će uvedene kada se kvote ispune, piše Reuters.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je za državnu televiziju kako je cilj Bosne i Hercegovine u vezi s izvozom čelika u Evropsku uniju da s Evropskom komisijom zaključi sporazum o bilateralnoj kvoti koja će biti povoljnija za proizvođače iz BiH.

« Pratimo situaciju kada su u pitanju proizvođači iz BiH, posebno kada je riječ o ArcelorMittalu, kao ključnom izvozniku evropskog ranga čelika i proizvoda od čelika. Do decembra ArcelorMittal je bez velikih posljedica mogao u okviru opšte odobrene kvote da izvozi čelik », rekao je Šarović.

Važenje kvota

Agencija navodi da postoje i posebna ograničenja za zemlje koje su veći izvoznici.
Kvote će važiti za period od tri mjeseca, kako bi se ograničilo nagomilavanje i mogle bi svakog mjeseca biti povećane za pet odsto.
Glavni izvoznici čelika u EU su Kina, Indija, Rusija, Južna Koreja, Turska i Ukrajina.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here