Dio proizvoda iz Srbije i BiH Priština oslobodila od uvećane takse

Od uvećane takse „oslobađa roba porijeklom iz Srbije i BiH koja je uvezena do 21. novembra“, odnosno koja je bila na carinskoj kontroli ili „unutrašnjoj obradi“ u slučaju da bude puštena u slobodan promet

123
Carina Kosovo

Vlasti u Prištini odlučile su osloboditi od stopostotno uvećane takse dio proizvoda iz Srbije i BiH.

Ova olakšica odnosi se na robu koja je na kosovski teritorij ušla prije nametanja tih mjera, 21. novembra prošle godine.

Carinska kontrola

Iz prištinske vlade je saopćeno da je donijela odluku o izmjenama i dopunama odluke Vlade od 21. novembra prošle godine, kojom se, kako se navodi, uvećane takse „oslobađa roba porijeklom iz Srbije i BiH koja je uvezena do 21. novembra“, odnosno koja je bila na carinskoj kontroli ili „unutrašnjoj obradi“ u slučaju da bude puštena u slobodan promet.

Strane firme

Prema izvještaju kosovske carine od 21. novembra prošle godine, roba iz Srbije i BiH, nakon tog datuma, nije mogla ući u carinsko skladište bez uvećane takse, osim za određene strane firme koje imaju proizvodnju u tim zemljama.

Podsjeća se da je od 28. decembra prošle godine taksa u istom procentu povećana i za stranu robu koja dolazi iz Srbije i BiH.

Navodi se da su carinski službenici pregledali 95 posto uskladištene robe i da su utvrdili da je ona dostupna privrednim subjektima u periodu od godinu od dana ulaska u skladište.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here