Direktor Svjetske banke najavio povlačenje

Kim, koji je ne čelu Svjetske banke proveo šest godina, poručio je u saopćenju da će se priključiti jednoj kompaniji i fokusirati "na ulaganja u infrastrukturu u zemljama u razvoju"

104
Jim Yong Kim

Direktor Svjetske banke Jim Yong Kim objavio je da s 1. februarom podnosi ostavku na čelno mjesto te institucije, četiri godine prije kraja njegovog drugog mandata.

Šest godina

Kim, koji je ne čelu Svjetske banke proveo šest godina, poručio je u saopćenju da će se priključiti jednoj kompaniji i fokusirati “na ulaganja u infrastrukturu u zemljama u razvoju”

Kima (59) bi trebala privremeno zamijeniti Kristalina Georgieva, izvršna direktorica Svjetske banke, objavila je institucija sa sjedištem u Washingtonu.

“Bila mi je velika čast služiti kao predsjednik jedne ovako ugledne institucije. Rad Svjetske banke važniji je nego ikada u vrijeme kad aspiracije siromašnih rastu u svijetu, a problemi poput klimatskih promjena, epidemija, gladi i izbjeglica nastavljaju se povećavati”, rekao je Kim.

Nepoznati razlozi

U saopćenju se ne navode razlozi njegovog odlaska.

Na čelu Svjetske banke obično je Amerikanac, dok je menadžment Međunarodnog monetarnog fonda obično povjereno osobi iz Evrope.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here