Istraživanje Eurobarometra: Većina Hrvata protiv uvođenja eura

Oko 56 posto anketiranih građana u Hrvatskoj je protiv jedinstvene evropske valute, 40 posto je za, dok je četiri posto reklo da ne zna odgovor

124

Većina Hrvata je protiv eura, na evropskom nivou ih najviše brinu imigracija i terorizam, a na nacionalnom nezaposlenost i ekonomska situacija, rezultati su jesenjeg istraživanja Eurobarometra.

Ovo istraživanje Evropske komisije, također, pokazuje da je u porastu broj Hrvata koji imaju pozitivnu sliku o Evropskoj uniji, dok opada broj onih s negativnim stavom.

Istraživanje za jesenji Eurobarometar provedeno je od 8. do 22. novembra u 28 zemalja članica EU, kao i u pet zemalja kandidata za ulazak u Uniju i u turskoj zajednici na Kipru, ali za njih nisu objavljeni nikakvi rezultati u izveštaju.

Oko 56 posto anketiranih građana u Hrvatskoj je protiv jedinstvene evropske valute, 40 posto je za, dok je četiri posto reklo da ne zna odgovor.

U odnosu na proljetnji Eurobarometar, procent podrške uvođenju eura u Hrvatskoj pao je za šest procentnih poena.

Kao najveći problem s kojim se zemlja suočava, najviše Hrvata je navelo nezaposlenost (43 posto), zatim ekonomsku situaciju (28), te rast cijena i troškova života (27).

Problem nezaposlenosti je i na evropskom nivou na prvom mjestu za 23 posto ispitanika, a slijede rast cijena i imigracija.

Hrvati su među najpesimističnijima kada je u pitanju stanje nacionalne ekonomije, pri čemu 83 posto anketiranih smatra je ono sasvim loše, a samo 16 posto da je sasvim dobro.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here